Stačí jeden univerzální kočárek?

Začneme špatnou zprávou. Naprosto ideální je pořídit postupně až 3 různé kočárky. Pro novorozence je ideální hluboký kočárek, ze kterého nejpozději do 9 měsíců vyroste. V zimě se tak stane díky fusaku ještě dříve. Pro starší děti je potřeba koupit sportovní kočárek, případně takzvané golfky. Pojďme se podívat na jednotlivé typy kočárků, včetně kombinovaných.

Hluboký kočárek
Hluboký kočárek

Hluboký kočárek

Jednoúčelový hluboký kočárek má výhodu v prostornější korbičce, ale také v odpružení, která bývá zpravidla výrazně lepší, než u sportovních a kombinovaných modelů. Lépe tudíž tlumí nerovnosti a miminko snadno ukonejšíte houpáním.
Jelikož hluboký kočárek využijete maximálně 8 měsíců (než dítě začne sedět), lze ho poměrně dobře prodat. Pokud ho koupíte z druhé ruky, možná ho dokonce prodáte za stejnou cenu.

Sportovní kočárek

Sportovní kočárek
Sportovní kočárek

Při jeho výběru se zamyslete nad tím kde budete jezdit. Na kočičí hlavy, rozbité chodníky a mimo asfaltové cesty je rozhodně lepší kočárek s nafukovacími koly o co největším průměru. Pokud budete jezdit jen na dokonale hladkém povrchu, zvolte lehčí kočárek s malými otočnými kolečky.
Jestliže budete kočárek často skládat do auta, důkladně před koupí nastudujte jak náročné je složení a rozložení.
Pokud je mezi rodiči velký výškový rozdíl, je dobré ověřit si, zda má kočárek výškově nastavitelnou rukojeť.
Hrozí vám časté přenášení do patra? Potom nezapomeňte sledovat celkovou hmotnost kočárku. Obecně však neplatí že čím lehčí, tím lepší. Čínské ošizené výrobky z platů budou lehčí než ty z poctivých materiálů, ale budou mít problém se životností.
Lepší sportovní kočárky nabízejí polohovatelná záda, díky čemuž se v něm dítěti lépe spí.

Poslední funkcí, která se může hodit je otočná korba, případně překlápěcí rukojeť. Tuto funkci oceníte za nepříznivého počasí, kdy můžete ratolest otočit zády k větru.

Kombinovaný kočárek

Univerzální kombinovaný kočárek
Univerzální kombinovaný kočárek

Jak již bylo zmíněno, kombinované kočárky většinou nabízejí menší korbičku, ze které dítě vyroste kolem 6 měsíců. Při nákupu je lepší se vyhnout klasickému houpacímu podvozku. Ten je dobrý pouze pro ležící dítě. Jakmile miminko začne sedět a zvýší se jeho váha, může být tato konstrukce nestabilní.

Myslete na to, že houpání je potřeba jen první měsíce, ale kombinovaný kočárek budete používat se sportovní sedačkou třeba 3 roky.
Pokud jezdíte hodně autem, je vhodné pořídit kočárek, kompatibilní s autosedačkou. Některé ji mají již v sadě, jiné jsou kompatibilní se standardizovanými autosedačkami.

Golfový kočárek

Složené golfové hole
Složené golfové hole

Kupujete-li takzvané golfky pro dvouleté dítě jako záchranu při bolavých nožičkách, stačí vám levnější modely. Pokud máte miminko, které ještě pořádně nesedí, je potřeba sáhnout po kočárku s polohovatelnou opěrkou zad a nožiček.

3 nebo 4 kola?

Nelze říci že by byla jedna varianta lepší než druhá. Kočárek se 3 koly je o něco ovladatelnější. Důležitější je však celková kvalita konstrukce a vyvážení. Pro stabilitu je zásadní rozvor kol. Čím větší, tím stabilnější kočárek bude. Tříkolka je oblíbená na inline bruslení a běhání. Zpravidla nabízí také ruční brzdu.

Kočárky pro dvojčata

Zde jsou dvě možnosti. Děti vedle sebe, nebo za sebou. I s modelem vedle sebe projedete většinou dveří. Navíc se na něj většinou polohovatelné sportovní sedačky. U modelů za sebou bývá často jedna ze sedaček polohovatelná jen částečně. Počítá se zde spíše s dětmi narozenými brzo po sobě, než se dvojčaty. Více se dočtete v článku Jaký kočárek pro dvojčátka.

Pomohl vám náš rádce? Chybí vám zde nějaké informace, nebo máte jiné zkušenosti? Napište nám do diskuse.

Sdílejte
Předchozí článekElektrická jednokolka proplácená pojišťovnou?
Další článekJak si koupit doménu

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ