Mikrovlnka už dnes nemusí sloužit k pouhému ohřevu jídla. Moderní typy dokáží také vařit, péci a grilovat. Výjimkou nejsou modely s horkovzdušnou technologií.
Při výběru je potřeba zvážit dostupný prostor a které funkce u mikrovlnné trouby skutečně využijeme.

Volně stojící, nebo vestavená mikrovlnka?

Pokud máte novější kuchyň, patrně je v ní již počítáno s místem pro vestavěnou mikrovlnnou troubu. Výběr pak bude omezen na konkrétní rozměry. Některé typy mikrovlnných trub jsou určeny pouze pro vestavbu a nemohou být použity samostatně.
Výhodou volně stojící mikrovlnné trouby je možnost jejího umístění prakticky kamkoliv, kde je k dispozici elektrická zásuvka. K některým modelům výrobce dodává také rámeček, sloužící k zabudování do linky.

Jaký je ideální objem mikrovlnné trouby?

Pokud využíváte mikrovlnnou troubu výhradně k ohřevu jídla, budou vám nejspíše bohatě stačit i menší modely s objemem kolem 14 litrů. K vaření a pečení jsou vhodnější větší mikrovlnky. Prohlédněte si speciální nádobí pro vaření v mikrovlnce, abyste měli představu o potřebných rozměrech.

Výkon mikrovlnky

Je to jednoduché. Čím větší výkon bude mikrovlnná trouba mít, tím rychleji pokrm uvaří, nebo ohřeje. Mikrovlnky s grilem by měly mít alespoň 1000 W.

Energetická účinnost

S výkonem souvisí také energetická účinnost mikrovlnky. Zejména pokud ji budete používat denně, vyplatí se sáhnout po modelu s co nejzelenějším štítkem. Pro zajímavost si řekněme, že mikrovlnky třídy A+ mají spotřebu energie alespoň o 25% nižší než u třídy A. Spotřebiče třídy A++ dosahují jen 30% spotřeby energie spotřebičů třídy D.

Mikrovlnky se slevou v akci

Mikrovnná trouba se slevou
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku mikrovlnek v akci

Jednoduchá, nebo multifunkční mikrovlnka?

Pokud disponujete klasickou troubou, nemá smysl pořizovat si multifunkční mikrovlnku. Samostatná trouba nabídne vždy lepší výsledek, než multifunkce. Pokud troubu nemáte, může být multifunkční mikrovlnná trouba zajímavým kompromisem.  Kromě grilu nabízejí některé modely také horký vzduch vhodný k zapékání, vaření v páře apod.

Na závěr ještě zmiňme ovládání. Pokud máte takovou možnost, vyzkoušejte si mikrovlnku v prodejně, nebo pečlivě nastudujte manuál. Některé modely mohou mít zdlouhavé nastavování. Jiné mohou zbytečně při každém zmáčknutí pípat.

Doufáme že vám tento článek výběr mikrovlnky usnadní a těšíme se na vaše komentáře, i doplňující dotazy pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybírat indukční desku
Další článekZkušenosti se Zalozfirmu.cz

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ