Pro nedočkavce uvedu ještě základní technické údaje:
Procesor: Intel Celeron Dual Core N2840 Bay Trail, 11.6″ LED 1366×768 ComfyView, RAM 4GB DDR3L, Intel HD Graphics, eMMC 32GB, WiFi 802.11ac, TPM, čtečka karet, webkamera, 3 článková baterie, a samozřejmě Google Chrome OS. Cena v Alze: 6.900,- Kč

První dojmy z chromebooku:

Přiznám se, že jsem byl mile překvapen prvním dojmem, který na mě chromebook po rozbalení udělal. Čistý design a přes nízkou cenu kvalitně působící plasty dělají z tohoto notebooku společníka, který vám neudělá ostudu ani na pracovní schůzce.

Dobrý první dojem podpořilo i extrémně rychlé zapnutí notebooku, které je důsledkem rychlého SSD disku. Po otevření máte notebook připraven k práci do 6 vteřin.

První použití

Pokud již máte google účet, je prvotní nastavení chromebooku otázkou pár minut. Chrome OS je optimalizovaný pro práci v cloudu. Texty, tabulky i prezentace můžete vytvářet i offline, ovšem po připojení na internet jsou okamžitě zálohovány na váš Google disk. V případě zničení nebo krádeže tedy koupíte za pár tisíc nový stroj a po přihlášení pokračujete kde jste skončili.

Jako zbytečná nevýhoda, která snad bude brzy opravena, mi přišla skutečnost, že pokud v režimu offline vytvoříte nový dokument a zavřete ho, není ho možné nalézt na disku mezi ostatními soubory. Zobrazí se zde až po připojení na internet. Dříve vytvořené soubory ale můžete kdykoliv editovat dle libosti.

Vyhledávací klávesa Chromebook
Lupička místo Caps Lock u Chromebooku

Klávesnice a touchpad

Zejména pro dědu mi přišla velice přínosná kouzelná klávesa s lupičkou v místech, kde normálně najdete Caps Lock. Po jejím stisknutí můžete vhyledávat soubory v počítači, ale také na internetu. Samozřejmostí je možnost vyhledávání hlasem, což je velice pohodlné.
Caps Lock lze aktivovat kombinací ALT+lupička. Taktéž namísto Del se budete muset naučit používat Backspace, ale to je otázkou zvyku, stejně jako u Mac OS.
Klávesnice Chromebooku by byla ještě o level lepší, kdyby byla podsvícená.

Touchpad je u tohoto chromebooku rozhodně silnou stránkou. Podporuje gesta, je dostatečně velký a reaguje výborně.

Chromebook - výhody a nevýhody
Aktuální výběr a ceny Chromebooků v akci na Alze

Displej – slabé místo

Displej je u tohoto modelu skutečně slabinou. Zejména pak když je člověk zvyklý na nejnovější monitor iMacu, má pocit že se vrátil o deset let v čase. Pokud ale grafika není prioritou, na tento matný displej si zvyknete. V kanceláři a doma můžete chromebook vždy připojit pomocí HDMI kabelu ke  kvalitněšjímu monitoru, televizi, nebo projektoru.

Aplikace do Chromebooku

Aplikace jsou dvojího typu. Například ikonka gmailu je jednoduše záložkou, směřující na internetovou adresu.  Stejně tak můžete mít na ploše odkazy na další služby, běžící mimo počítač. Další aplikace můžete nainstalovat přímo na disk. Naleznete je v Chrome obchodu.

Pokud ke své práci využíváte specifický program ve windows, můžete zde zkusit nalézt alternativu, nebo si na Chromebook nainstalovat druhý operační systém.

Výdrž baterie a hlučnost chromebooku

Díky mobilnímu procesoru a pasivnímu chlazení nabízí chromebook skutečně zajímavou výdrž přes 8 hodin. I když spustíte náročnější aplikaci, neuslyšíte žádné rušivé zvuky. Větráček zde totiž není.

Výdrž baterie a nízká hmotnost (1,2 kg) jsou bezesporů hlavními trumfy Chromebooku.

Klady

+ cena
+ výdrž na baterii
+ rychlý SSD disk

+ jednoduchý a přehledný OS
+ nízká hmotnost
+ neslyšný chod

Zápory

– kvalita displeje
– pouze základní webkamera
– zatím menší nabídka aplikací pro Chrome OS
– malé interní úložiště

 

 

A jak se líbí Chromebooky vám? Máte nějaké zkušenosti? Napište nám.

PŘEHLED RECENZE
Poměr cena/ výkon
Sdílejte
Předchozí článekNa co dát pozor při nákupu LED žárovek
Další článekJaký SSD disk vybrat?

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ