První botičky má smysl kupovat, až když dítě začne chodit. Mladším dětem bohatě postačí ponožky s protiskluzovou úpravou. Ponožky lépe umožní správné posílení a vývoj chodidla dítěte.

Dětská bota by měla:

  • být uvnitř cca o 1 cm delší než je nožička
  • být opatřena co nejpružnější podrážkou
  • mít kulatou špičku
  • být při nákupu rezervu cca 10-15 cm
  • mít zavazování na tkaničky (suchý zip jedině v případě, že neomezuje ohyb chodidla)
  • být prodyšná

Před nákupem je dobré nožku změřit, ale ve specializovaných prodejnách se toho jistě ujme zkušená obsluha. Podle délky nožky můžete také ustřihnout brčko, kterým pak snadno můžete testovat kupované botičky.

Druhou variantou je obkreslit si nožku na karton a porovnat „šablonu“ s vyjímatelnou vložkou kupovaných botiček. Nožku je ideální obkreslovat odpoledne, kdy je největší.

Dětské nožičky rostou velmi rychle. Připravte se tedy na nákup nových botiček cca každé 3 měsíce. Jedna dětská velikost obuvi odpovídá 6,6 milimetrům. U dětí od jednoho do tří let věku je třeba nožičky kontrolovat každých šest až osm týdnů. Jinak hrozí deformace kostí nebo vybočení palce.

Dětské botičky z druhé ruky

Na botičkách není dobré šetřit. Nevhodná obuv v dětském věku může mít neblahé následky na celý život (kyčle, kolena, páteř…). Pokud máte možnost použít botičky z druhé ruky, použijte je pouze v případě, že podpatky nejsou sešlapané ke straně a že nejsou uvnitř vymačkané podle tvaru chodidla předchozího dítěte.

Co může způsobit nevhodná obuv?

Tvrdá podrážka způsobí, že dítě bude chodit po špičkách
Úzká špička má za následek nedostatek prostoru pro prsty. Dochází k jejich vybočení a v pozdějším věku to dost bolí
Kvůli tvrdé špičce bude dítě nesprávně ohýbat špičku a bude chodit po plosce
Nevhodná vložka do bot může způsobit ploché nohy
V botičkách s nezpevněným kotníkem bude dítě šmajdat a může si poškodit kotník

Věříme, že vám tento návod pomůže s výběrem prvních botiček a držíme palce při nákupu. Nezapomeňte nám napsat do diskuse své zkušenosti.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat sekačku na trávu?
Další článekJaký kávovar vybrat

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ