Výběr kávovaru se samozřejmě odvíjí od množství vypité kávy, jejího druhu a oblíbeného způsobu přípravy. Řekněme si tedy na co vše se při výběru kávovaru zaměřit.

Překapávač vs. presovač

Pokud dáváte přednost méně výrazné kávě, ale dopřáváte si ji o to častěji, je zbytečné investovat do drahých kávovarů a postačí vám překapávač. Mletá káva je v presovači zalévána horkou vodou a pod normálním tlakem pomalu překapává do konvice.

Milovníci výraznějšího aroma a silné chutě dají přednost presovači. Tento typ kávovaru přepaří čerstvě namletou kávu pod tlakem 9 až 15 barů. Důležité je, aby kávovar udržel potřebný tlak po celou dobu přípravy. Levnější modely dodají potřebný tlak pouze na začátku a v průběhu přípravy kávy tlak klesá.

Automatický vs. manuální „pákový“ kávovar

Automatický kávovar je ideální volbou, pokud chcete nabídnout kvalitní kávu širšímu kolektivu na pracovišti. Nevyžaduje totiž téměř žádné školení a při přípravě kávy nelze nic zkazit. Automatický kávovar si sám namele potřebné množství kávy, napěchuje ji a po překapání se sám vyčistí.

Pákový kávovar vyžaduje větší praxi a náročnější školení k obsluze. Namletou kávu je potřeba ručně upěchovat a po přepaření vyhodit. Zde ještě dodejme, že namletá káva rychle ztrácí své aroma. Proto by se mělo mlít jen takové množství, které rychle spotřebujete.

Kávovary na kapsle

Kávovary na kapsle mají své výhody i nevýhody. Výhoda kávových kapslí spočívá v jednoduchosti přípravy a obsluhy. Jeden šálek kávy vás vyjde cca na 5 korun. Za tuto cenu pořídíte kapsle například v obchodech Tchibo, které jsou skoro v každém větším supermarketu.

Při výběru kapslového kávovaru se také podívejte, jak široká je nabídka káv a zda se dají koupit také neoriginální (levnější) kapsle. Některé kapslové kávovary dokáží pracovat s čerstvým mlékem, jiné pouze se sušeným v kapslích.

S kávovarem na kapsle nikdy nebudete mít tak široký výběr káv, jako s klasickým presovačem, do kterého si můžete namlít jakoukoliv exotickou kávu. S přípravou budete mít ale méně práce a výsledek bude vždy stejný.

Kávovary ve slevě

Prohlédněte si aktuální nabídku kávovarů ve slevě na Mall.cz:

Kávovary se slevou
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky

Další funkce kávovaru

  • volba síly a množství kávy
  • vestavěný mlýnek
  • možnost předehřívání šálků
  • nastavitelný adaptér pro různě velké šálky
  • možnost přípravy horké čokolády nebo čaje

Doufáme že vám náš článek pomohl a víte přesně jak vybrat kávovar. Budeme rádi za vaše zkušenosti a názory v diskusi pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybírat první dětské botičky
Další článekŽivý tetris - Video

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, co si myslíte o kávovaru PHILCO PHEM 1000? Mám možnost jej odkoupit lehce použitý, ale bohužel nemám zkušenost. Děkuji za názor!

  2. Zdravím, my doma používáme pákový. Manipulace s pákou mě totiž baví, už se stala součástí takového toho mého ranního rituálu. 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ