Hodinky už dávno neměří jenom čas, měří i sociální postavení jejich uživatele ve společnosti, a proto je dobré vybrat si ty správné k Vaší osobnosti. Navíc hodinky kupujete jednou za pár let a z tohoto důvodu je dobré jejich nákup neuspěchat a pořádně si jejich koupi promyslet.

Kdo bude hodinky nosit

Nejprve rozhodněte, pro koho hodinky jsou – zda pro ženu, muže či dítě. Muži obvykle nosí masivnější hodinky než ženy. Ženy většinou nosí i zdobnější hodinky. Pro děti se hodí nějaké se vzorem jejich oblíbených postaviček, aby je rády nosily. Dětské hodinky by měly být vodotěsné a neměly by být příliš drahé.

Využití hodinek

Musíte si uvědomit, kam budete hodinky nosit. Jestli je plánujete nosit do vybrané společnosti, nebo do běžné práce, či je hodláte využít spíše v přírodě a sportovat v nich. Podle toho, komu jsou hodinky určeny a jak je bude daný člověk používat, se hodinky dělí na různé druhy, které si na následujících řádkách probereme podrobněji.

Typy hodinek

  • společenské hodinky – jsou reprezentativní, nedbá se u nich příliš na funkce, spíše na značku a na jednoduchý design. Pásek by měl být z kůže a hodinky by Vám měly ladit k ostatním doplňkům. Stačí u nich minerální sklíčko.

    Pánské společenské hodinky
    Pánské společenské hodinky
  • sportovní hodinkyměly by mít více funkcí (například stopky) a rozhodně by měly být vodotěsné. Vzhledem k tomu, že je budete často nosit v přírodě, měli byste mít safírové sklíčko, které se jen tak nepoškrabe.

    Dámské sportovní hodinky
    Dámské sportovní hodinky
  • chytré hodinkyjedná se o trend z poslední doby. Na chytrých hodinkách si můžete například přečíst maily, smsky, prohlížet si kalendář, či mnoho dalšího. Bývají však zatím poměrně drahé. Těmto hodinkám věnujeme více prostoru níže.

    Fotografie hodinek Apple Watch
    Chytré hodinky Apple Watch
Dámy by měly mít více různých hodinek, aby měly větší výběr při tvoření outfitu. Hodinky by rozhodně měly ladit s náušnicemi či s dalšími doplňky.

Aktuální nabídka stylových hodinek pro muže i ženy

Dámské, pánské a dětské Hodinky se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohlédněte si kompletní nabídku stylových hodinek v akci na Alze

Druhy řemínků hodinek

  • kožený – jedná se o klasiku, o kterou je však nutno se trochu starat. Není dobré jej vystavovat vodě. Zprvu se Vám kožený řemínek hodinek bude zdát poněkud netvárný, ale časem se přizpůsobí Vaší ruce. Kožené řemínky jsou obvyklé u společenských hodinek. Barva kůže by měla být sladěna s botami a páskem.
  • ocelový – o ten se nebudete muset tolik starat, hodinky s ocelovým řemínkem však bývají těžší.
  • textilní – je na rozdíl od ocelového mnohem lehčí, avšak snadno se poškodí (například se o něco zatrhne). Je vhodný zejména pro děti.
  • plastový – ideální pro sportovní typy hodinek. Hodinky s plastovým řemínkem jsou lehčí.

 Druhy hodinových strojků

Hodinové strojky si můžeme rozdělit na dvě základní kategorie. První jsou ty s nepohyblivými díly (digitální). Druhé jsou s pohyblivými díly (quartz, mechanické s automatickým/ručním nátahem). Hodinky s nepohyblivými díly nemají tak silnou duši či krásu jako hodinky s pohyblivými díly, ale na druhou stranu více vydrží, čas změří přesněji a mají více funkcí. Sportovní hodinky tak velmi často mají nepohyblivé díly.

Hodinky s pohyblivými díly si můžeme dále rozdělit na následující druhy:

  • quartzový pohon hodinek – jedná se o hodinky poháněné baterií. První takové hodinky spatřily světlo světa již v roce 1929. Quartz je latinsky křišťál, což je také nejdůležitější materiál v konstrukci quartzových hodinek. Křišťál má na starosti udržování přesnosti hodinek. Takovéto hodinky jsou poměrně jednoduché na výrobu, proto se dávají spíše do levnějších hodinek, ale jsou vždy přesnější než hodinky mechanickým pohonem. Baterie je potřeba za cca 4 roky vyměnit.
  • mechanické s automatickým nátahem – hodinky s automatickým pohonem nemusíte natahovat, pohybem ruky se totiž sami natáhnou – pomocí rotoru (vahadla), které natahuje péro. Takovéto hodinky však bývají velice citlivé. Říká se jim také automaty či hodinky se samonátahem. Takovéto hodinky vydrží bez větší údržby 5-8 let.
  • mechanické s ručním nátahem – zhruba každý den u nich natahujete korunkou čas. Tyto hodinky jsou určeny do společnosti a bývají velmi drahé. Jedná se o starou klasiku, se kterou jistě všechny ohromíte. Nečekejte však od nich, že budou čas měřit přesněji než levnější digitální hodinky.

Typy sklíček hodinek

Výběr sklíčka hodinek si zaslouží pozornost, neboť právě ono se nejčastěji porouchá jako první. Mezi nejčastější druhy sklíček se řadí:

  • plastová – neboli akrylátová bývají levnější a díky vysoké pružnosti i poměrně odolnější, dají se sice snadno poškrábat, ale škrábance můžete snadno odstranit (například rozleštit za pomocí přípravku na čištění displejů mobilů).
  • minerální – jsou tvrdší než plastová. Minerální sklíčko na stupnici tvrdosti má hodnotu 6, tudíž k obleku či do kanceláře jsou dostačující.
  • safírová – na stupnici tvrdosti dosahuje safír hodnoty 9, tudíž vydrží nejvíce a není takřka možné ho za normálních podmínek v přírodě poškrabat (ledaže byste se „váleli“ třeba v diamantu…).

Voděodolnost vs. vodotěsnost hodinek

Voděodolné hodinky vydrží pouze vlhko, déšť či polití. Vodotěsné hodinky toho zvládnou mnohem více, můžete se s nimi třeba i potápět. Všimněte si, že u vodotěsných hodinek je uváděn údaj (v ATM) o jejich míře vodotěsnosti. Přikládáme přehlednou tabulku, ve které naleznete číselný údaj a činnost, kterou můžete s hodinkami o dané hodnotě provádět.

  • 3 ATM – mytí rukou, sprchování
  • 5 ATM – koupání
  • 10 ATM – šnorchlování
  • 20 ATM – potápění

Chytré hodinky

Smartwatch si zaslouží více prostoru, neboť jde o současný trend a navíc v nich vizionáři vidí velkou budoucnost. Každá velká firma, která vyrábí smartphony už také vyrábí i své smartwatch.

Kromě času Vám chytré hodinky, které jsou většinou připojeny přes Bluetooth k Vašemu telefonu, zobrazují všechny možné notifikace – příchozí hovory, maily či zprávy. A nejen to, vy dokonce můžete kolikrát i psát zprávy, volat atd. – záleží na konkrétním typu inteligentních hodinek. Spustíte na nich také nespočet aplikací a mají funkci i osobního trenéra, který zaznamenává Vaší fyzickou aktivitu a dokáže změřit pulz.

Chytré hodinky ve slevě

Inteligentní hodinky v akci se slevou
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku chytrých hodinek na Alze

Budoucnost vývojáři vidí i v možnosti placení skrz chytré hodinky, už ani nebudete muset vytahovat platební kartu. Některé smartwatch dokonce nabízí možnost připojení k televizi a používat je jako dálkový ovladač. Mimochodem to, že na trh s chytrými hodinkami vstoupil Apple se svými Apple Watch, už něco znamená. Dalšími známými výrobci na trhu s chytrými hodinkami jsou Samsung, Sony, Pebble a mnoho dalších.

Máte nějaké dotazy k výběru hodinek? Neváhejte a napište nám je do diskuze!

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ