V těchto vedrech určitě přemýšlíte o tom, že zainvestujete a koupíte si klimatizaci do domácnosti. V tomto článku Vám poradíme, na co se při jejím výběru zaměřit. Princip klimatizace je jednoduchý – nasává vzduch, který následně filtruje, upravuje jeho teplotu a vlhkost tak, jak si sami nastavíte (většinou na dálkových ovladačích).

Pro začátek si uvědomte, jak velké prostory chcete klimatizovat a kolik peněz hodláte za klimatizaci utratit, abyste tak předešli například tomu, že si koupíte malou klimatizaci, která spotřebuje více energie a stejně Vám pokoj dostatečně neochladí. Teď už Vám představíme různé parametry klimatizací.

Typ umístění klimatizace

best-inverter-air-conditioner500-x-347-20-kb-jpeg-xKlimatizace se dělí na nástěnné a mobilní. Nástěnné klimatizace pro snížení hluku většinou skládají z vnitřní a venkovní jednotky (ta může být umístěna například na balkóně, na střeše, nebo i na zemi). Umístění vnitřní jednotky nástěnné klimatizace hraje velmi důležitou roli. Musíte například dávat pozor i na to, aby Vás klimatizace příliš neofukovala, abyste tedy předešli nachlazení či jiným nepříjemnostem.

portable-air-conditioningMobilní klimatizace má výhodu ve snazší instalaci, často se dává k oknu, aby se tudy jednoduše mohla vyndat hadice s vývodem. Mobilní klimatizace bývají na kolečkách, takže je možné s nimi pohybovat.

Nevýhoda mobilní klimatizace je v nižší účinnosti. Často totiž vypouští ohřátý vzduch pootevřeným oknem, kterým se teplo zase vrací. Vzduch v místnosti ohřívá také samotná hadice, vedoucí k oknu. Proto je důležité, aby byla mobilní klimatizace v bytě umístěna co nejblíže oknu.

Výkon klimatizace

Výkon je asi nejdůležitější vlastnost klimatizací. Je asi jasné, čím větší místnost budete chtít klimatizovat, tím výkonnější klimatizaci budete potřebovat. Ale co jasné být nemusí je to, že výkon klimatizace ovlivňuje i počet a druh spotřebičů v dané místnosti.

Příliš malý výkon klimatizace má za následek, že přístroj jede nonstop, aniž by dosáhnul nastavené teploty.
Příliš velký výkon pak vyústí v příliš časté spínání klimatizace a velké teplotní výkyvy.
Oba extrémy pak mají za následek zbytečně velkou spotřebu energie.

Před nákupem v eShopu nebo kamenné prodejně tedy doporučujeme popsat prodejci co nejblíže vaše klimatizované prostory:

  • Počet metrů krychlových místnosti
  • Počet klimatizovaných místností (ideální je na každou místnost jedna klimatizace)
  • Orientace oken na jih/ sever…
  • Další eventuální zdroje tepla (výkonný počítač, sporák…)
  • Kvalita zateplení budovy

Na základě těchto parametrů vám prodejce doporučí ideální výkon klimatizace.

Příklad č. 1
Místnost 20 m2, výška stropu 2,6 m, orientace JZ, místnost je s lodžií (okna přes celou stěnu) – plocha oken – 9,8 m, okna jsou stíněna vnitřními žaluziemi, v místnosti jsou dvě osoby, příkon elektrických spotřebičů v místnosti 200 W (televize, světlo).
Celkový chladící výkon této místnosti je cca 3 760 W, to znamená, že potřebujete klimatizaci o minimálním výkonu 3,8 kW.

Příklad č. 2
Místnost 15 m2, výška stropu 2,6 m, orientace SZ, plocha oken 4,5 m2 – okna jsou stíněná vnitřními žaluziemi, v místnosti je jedna osoba.
Celkový chladící výkon této místnosti je cca 1 800 W, to znamená, že potřebujete klimatizaci o minimálním výkonu 1,8 kW.

Mobilní klima do kanceláře
Klimatizace do kanceláře

Pozor na hluk

Při výběru koukejte také na hluk, který klimatizace vydává. Nejnižší hladiny hluku dosahují split jednotky s čerpadlem mimo budovu, kde se pohybujeme na hladinách pouhých 20 dB. Pro představu 30 dB je hlasitost tikajících hodin.

Pro klimatizaci v kanceláři, kde běží přes den rádio a klapají klávesnice je přijatelná i vyšší hlučnost. Pro spánek v absolutním tichu je však potřeba si připlatit, abyste nebyli nuceni klimatizaci přes noc vypínat.

 

Směrovací lamely – velká výhoda každé klimatizace

Pokud si pořídíte mobilní klimatizaci s nastavitelnými lamelami, můžete ovlivňovat směr proudění vzduchu. Díky tomu není potřeba zchladit celou místnost a můžete si vytvořit jakousi chladnou bublinu.
Díky tomu vám postačí i klimatizace s nižším výkonem.

Filtr klimatizace zvyšuje cenu a hluk

Prakticky každá klimatizace vzduch filtruje přes prachový filtr, ovšem volitelně se dají filtrovat i pachy, kouř, bakterie, viry, plísně atd. Klimatizace s nejúčinnější filtrací jsou vhodné pro alergiky a astmatiky. Protože ale každý filtr omezuje průtok vzduchu, je vyšší čistota vykoupena vyšší hlučností klimatizace a menší účinností chlazení. Klimatizace s účinnou filtrací se pohybují ve vyšší cenové hladině.

Top modely nabízejí také ionizaci a zvlhčování vzduchu.

Kondenzát – kam s ním?

U klimatizací s venkovní jednotkou to není takový problém, jako v případě domácí klimatizace. Zde je kondenzát odváděn buď běžnou hadicí do příslušné nádoby, nebo ven, popřípadě existují typy mající speciální výparník. Kondenzát je tak vyveden v plynném skupenství, což snižuje nároky na obsluhu.

Designové klimatizace

Klimatizace nemusí být jen krabice, může se z ní stát i poměrně hezký (a zároveň funkční) doplněk do Vašeho bytu. Musíte však počítat s tím, že si za design připlatíte.

I takto může vypadat Vaše klimatizace!
I takto může vypadat Vaše klimatizace!

Úsporné klimatizace

Při výběru klimatizace si také všimněte, kolik daná klimatizace spotřebuje elektrické energie. Zprvu se třeba nějaká může zdát levná, ale při přičtení sumy za spotřebu už tak levná být nemusí. Investovat do úspornějších klimatizací se vyplatí hlavně těm, kteří ji chtějí využívat delší časová období.

Inverter – úspora energie

Technologie inverter umožňuje plynule měnit výkon kompresoru. Levné klimatizace umí být pouze vypnuty, nebo běžet na 100%. Tato technologie díky menším výkyvům teploty přináší úsporu až 44 %. Časté spínání také u levných klimatizací snižuje životnost kompresoru.

Invertorová nástěnná klimatizace
Nabídka invertorových nástěnných klimatizací se 6. smyslem – Rozklikněte

Vytápění klimatizací

Zní to jako nesmysl, ale opak je pravdou. Klimatizace může fungovat jako tepelné čerpadlo a vytápět váš byt mnohem levněji, než elektrický přímotop. Omezením je provozní teplota klimatizace, kterou je potřeba prostudovat.
Na hory se tak nehodí model s provozní teplotou do -10° C.

Aktuální nabídka klimatizací v akci se slevou

Klimatizaci v akci se selvou
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku klimatizací

Na závěr Vás ještě musíme upozornit na to, abyste to ani při velkých vedrech s klimatizací nepřeháněli. Velké teplotní rozdíly nedělají našemu organismu dobře. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by totiž nikdy neměly činit víc než pět až sedm stupňů.

Přečtěte si zajímavý článek o možných škodlivých následcích klimatizace, která není používána s rozumem.

Máte další dotazy nebo zkušenosti? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybírat cestovní kancelář
Další článekJak vybrat sendvičovač

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ