Rychlovarná konvice je nenápadným kuchyňským spotřebičem, avšak velmi dobrým pomocníkem. Většině z nás například pomáhá každé ráno s přípravou čaje či kávy. Trh s rychlovarnými konvicemi je široký, my Vám však poradíme, jak se s v něm vyznat a vybrat si tu správnou rychlovarnou konvici. Postupně Vám představíme parametry, kterých byste si při výběru konvice měli všímat.

Na začátek ještě ale zhodnoťme, proč je ohřívání vody v rychlovarné lepší než na plotně. Je především energeticky úspornější a hlavně netrvá to tak dlouho, což hlavně ráno oceníte. Další výhodou je to, že se rychlovarná konvice po uvaření vody sama vypne, takže nehrozí, že Vám voda vyteče z hrnce, zatímco si budete dopřávat příjemnou ranní sprchu.

Teď už k samotným parametrům:

Objem rychlovarné konvice

Na trhu jsou konvice o objemu 0,5 – 3,5 l. Před nákupem konvice se zamyslete nad tím, kolik lidí bude konvici používat. Jestliže jste v domácnosti dva, postačí Vám konvice s objemem 1,2 l, pokud však kupujete konev do kanceláře pro více lidí, zvažte koupi objemnější konvice.

Příkon rychlovarné konvice

Na příkonu konvice závisí rychlost ohřevu vody. Čím vyšší příkon je, tím rychleji bude voda ohřátá. Obchodníci nabízejí konvice s příkonem od cca 800 W do cca 3 000 W. Pokud můžete, vyberte si konvici s příkonem alespoň 2 200 W.

Uložení topné spirály rychlovarné konvice

Starší a levnější modely rychlovarných konvic mají topnou spirálu neukrytoupřímo v konvici. Není to úplně nejšťastnější řešení problému, jelikož se na těchto topných spirálách vytváří vodní kámen a Vám tak přibývá další starost – musíte si kupovat odvápňovací tablety nebo používat ocet či citrónovou vodu (což nedoporučujeme, protože se zápachu z konvice budete dlouho zbavovat).

Nové modely mívají topnou spirálu skrytou pod nerezovou plochou na dně konvice. Jejich nevýhoda spočívá v delším čase ohřívání tekutiny. Ano, schválně píšeme tekutiny, do některých konvic se skrytou topnou spirálou totiž můžete lít i jiné tekutiny a ne jen vodu. Samozřejmě zde odpadá starost s vodním kamenem.

Rychlovarné konvice v akci se slevou

Rychlovarná konvice se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku rychlovarných konvic na Alze

Funkce rychlovarné konvice

  • bezpečnostní prvky – všechny konvice by měly mít zabudovaný termostat, díky kterému se konvice po uvaření vody vypne; dále by konvice měly mít pojistku, která zařídí, že se konvice vypne, pokud v ní není voda; posledním důležitým bezpečnostním prvkem je pojistka, která vypne ohřívání, pokud konvici zvednete ze stojanu.
  • filtr proti vodnímu kameni – na hubičku konvice můžete nandat odnímatelný filtr, který zabraňuje tomu, aby se dostaly nečistoty z konvice do Vašeho hrnku s čajem.
  • zvuková signalizace – některé konvice Vám dají po uvaření tekutiny zvukový signál, což se může jistě hodit.
  • regulace teploty ohřevu – na modernějších a lepších konvicích si můžete na displeji nastavit, na jakou teplotu se má tekutina v konvici ohřát. Tuto funkci ocení všichni čajoví či kávoví labužníci.
  • otočná základna konvice – konev můžete odložit na základnu, jak se Vám zachce. Při vaření máte spoustu jiné práce, tak jistě oceníte každé ulehčení.
  • bezdrátová konvice – základna konvice je zabudována do linky, kabel je tak skryt. Tato funkce je zajímavá hlavně pro ty z Vás, kteří plánují zařízení nové kuchyně.
  • oboustranný vodoznak – tuto funkci ocení zejména leváci, kteří při nalévání vody z konvice levou rukou konečně uvidí, kolik vody v konvici ještě zbývá.

    iKettle má i pěkný jednoduchý design!
    iKettle má i pěkný a jednoduchý design!
  • iKettle – jedná se o „chytrou konvici“. Můžete ji ovládat přes WiFi mobilem. Výhodou toho je, že ji můžete spustit z jakéhokoliv místa. Nemusíte tak čekat, než se Vám uvaří voda na čaj. iKettle ocení technologičtí nadšenci.

Materiály rychlovarných konvic

Fotografie retro rychlovarné konvice
Retro rychlovarná konvice

Mezi nejčastější materiály použitých při výrobě rychlovarných konvic patří plast, nerez, sklo, keramika a dokonce i porcelán. Často jsou jednotlivé materiály různě kombinovány. Plastové varné konvice bývají nejlevnější a většinou nejsou designově zajímavě řešené. Konvice je však jeden z těch spotřebičů, které po použití neuklízíte, a proto by Vám také měla padnout do kuchyně. Stále více modernější jsou konvice v retro designu.

Tak snad jsme Vám poradili se vším. Nebo ne? Něco Vám tu chybí? Zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

 

 

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, zda máte někdo zkušenosti s rychlovarnou konvicí Russell Hobbs Zda vám slouží dobře nebo jste ji reklamovali? Chci koupit konvici matce k Vánocům pod stromeček a nerad bych koupil šmejd, který by se musel opravovat nebo vracet… Líbí se mi, že nemá takový odběr energie a přesto má 1,7 l objem. Děkuji za vaše rady.

  2. Já si myslím, že rychlovarné konvice jsou hlavně o designu. Všechny uvaří vodu stejně. Jde jen o to, aby v kuchyni pěkně vypadala. O to přesně šlo i mě, proto jsem nechtěla obyčejnou rychlovarnou konvici. Objednala jsem si takový speciální tác, ve kterém je zabudovaná rychlovarná konvice a je na něm i místo na hrnky. U nikoho jsem ještě takovou konvici neviděla a kamarádky, co už u mě byly na kávě, tak to viděly také poprvé 😀 .

ZANECHAT ODPOVĚĎ