Jak vybrat digitální fotoaparát

1
6134

V tomto článku se budeme zabývat výběrem digitálních fotoaparátů, vynecháme tedy prozatím analogy, abychom Vás nezahltili velkým množství informací.Nicméně před koupí jakéhokoliv fotoaparátu je důležité promyslet si pár věcí:

  • Co budete nejčastěji fotit? Odpověď může být opravdu různorodá – mohou to být například rodinné oslavy, příroda, sport, portréty nebo také můžete chtít fotit pod vodou.
  • Kolik peněz hodláte za nový fotoaparát utratit? Nejlevnější fotoaparáty seženete už od 1 000 Kč, nejdražší fotoaparát na českém trhu dosahuje astronomické částky 1 095 990 Kč. Cenové rozpětí je tedy obrovské, záleží jen na Vás, jakou částku chcete za foťák dát. Cena je samozřejmě závislá zejména na jednotlivých konstrukčních typech foťáků, které si důkladněji probere níže.
  • Jak moc kvalitní fotografie chcete mít? Což v podstatě znamená, jestli máte v plánu tisknout si fotografie, rámovat je a věšet je na zeď, nebo jestli se spokojíte s prohlížením fotek na počítači. Záleží také na tom, zda chcete mít profesionální fotografie a nebo fotografie pro běžné použití.
  • Jakou váhu fotoaparátu jste ochotní investovat? Chcete foťák mít neustále na krku na popruhu, nebo jste smíření s tím, že budete fotoaparát nosit v brašně?
Výběr se snad po zodpovězení otázek o pár desítek snížil. Nyní se budeme věnovat jednotlivým druhům konstrukcí digitálních fotoaparátů:

Kompaktní digitální fotoaparát

Kompakty, jak se jim také zkráceně říká, jsou malé a tedy i lehké fotoaparáty pro spíše nenáročné fotografy. Pokud chcete fotit spíše každodenní život, oslavy, kamarády a nezáleží Vám tolik na výsledné kvalitě nebo na množství funkcí, sáhněte po tomto typu fotoaparátu.

Ovládání těchto fotoaparátů je jednoduché, většina z funkcí je automaticky nastavená a mají záměrně zoom s malým rozsahem (3x-5x). Tento druh foťáku se nejvíce prodává a je nejoblíbenější pro běžné spotřebitele. Jejich výhoda je také obecně nízká cena. Poslední dobou jsou však čím dál tím více fotografie pořízené z kompaktů líbivější.

černý kompaktní digitální fotoaparát
Kompaktní digitální fotoaparát

Je ovšem možné sehnat i poměrně dobrý kompakt, kterým se obvykle říká high-end. Jejich cena se blíží k cenám nejlevnějších zrcadlovek (cca 10 000 Kč), a tak už můžete očekávat lepší funkce. Jsou však i o něco těžší – váží kolem 350 g.

EVF zrcadlovky

Bývají běžně zařazeny mezi běžné kompaktní fotoaparáty, ale protože jsou určeny už spíše pro náročnější spotřebitele, jsou těžší a větší, tak je zařadíme je do samostatné skupiny.

Zkratka EVF znamená anglické Electronic ViewFinder, což znamená, že tyto foťáky mají displej, který zobrazuje to, co bude zachyceno na následné fotografii. EVF zrcadlovkám se také jinak říká bridge kamery nebo falešné zrcadlovky.

Černá EVF zrcadlovka značky Nikon
EVF zrcadlovka

Falešné zrcadlovky mají už poměrně slušné vybavení, jsou takovým mezistupněm mezi běžnými kompakty a profesionálními zrcadlovkami. To odpovídá i tomu, že čerpá to dobré z kompaktů (jsou lehké, malé, levné) a zároveň se snaží udržet kvalitu obrazu a nabídku funkcí, na které jsme zvyklí z normálních zrcadlovek.

EVF zrcadlovky většinou disponují objektivem se superzoomem (nebo také ultrazoomem), což je extrémní rozsah ohniskových vzdáleností, a díky tomu vizuálně připomínají zrcadlovky, protože objektiv také vyčnívá. Jejich váha se pohybuje kolem 450 g, nejlevnější seženete od 4 000 Kč.

Kompakty s výměnnými objektivy

Těmto foťákům se také říká ICL, kde ICL znamená anglické Interchangeable Lens Cameras (fotoaparáty s výměnnými objektivy), nebo také systémové fotoaparáty. Tyto fotoaparáty jsou vhodné pro kreativní fotografy, kteří často mění prostředí, ve kterém zaznamenávají fotografie. Je totiž možné, jak název hlasitě napovídá, měnit objektivy podle potřeb fotografa.

ICL foťák značky SONY
ICL foťák

Systémové fotoaparáty jsou určené spíše pro profesionály či pro lidi, kteří mají fotografování jako koníček a nevadí jim utratit za foťák více peněz (cca 10 000 – 20 000 Kč). Za tuto cenu už však dostanete slušný výrobek, u kterého můžete nastavovat poloautomaticky nebo manuálně expoziční hodnoty (clona a čas). Je dokonce možné přidat i externí blesk.

ICL jsou malé (někdy i podobně jako normální kompakty), protože nemají zabudovaný systém zrcadel. Kompakty s výměnnými objektivy jsou tedy vhodné pro lidi, kteří například často cestují a mají v plánu pořizovat ze svých cest opravdu kvalitní fotografie.

Digitální zrcadlovky

Zrcadlovky dostaly své jméno podle systému zrcadel, který mají v sobě zabudovaný. Zrcadlo se pohybuje a vytváří tak obraz v hledáčku – jednoduše řečeno. Zrcadlovky někdy bývají označeny jako DSLR (Digital Single Lens Reflex).

Jedná se o foťáky pro profesionály nebo poloprofesionály, nejlevnější zrcadlovky seženete kolem 8 000 Kč (s jedním objektivem). Avšak rovnou si můžete připočíst další částky za příslušenství (další objektivy, optické filtry, blesk, brašna…), které si zřejmě časem dokoupíte. Tak například brašna je skoro nutná, protože už jenom menší zrcadlovky váží kolem 1 kg a navíc byste si na svojí zrcadlovku museli dávat velký pozor, kdybyste ji chtěli nosit jen tak v ruce.

Zrcadlovka značky CANON
Zrcadlovka

Se zrcadlovkami si můžete měnit objektivy, přidávat externí blesk a manuálně nastavovat všechny možné funkce potřebné k vytvoření krásné fotografie.

Nyní se už zaměříme na jednotlivé parametry fotoaparátů:

Objektiv fotoaparátu

Objektiv je asi nejdůležitější součástí celého fotoaparátu. Nebudeme zde zacházet do podrobných vlastností objektivů pro zrcadlovky, které jsou určené profesionálům a ti jistě ví, jaký objektiv je pro ně ten nejlepší.

Úkolem objektivu je vytvořit obraz – lze tedy odvodit, že podle toho, jak kvalitní objektiv máte, tak kvalitní (ostřejší, hezčí) fotografii dostanete. Objektivy, nebo také optické systémy, jsou u levnějších modelů vyráběny z plastu, což často negativně ovlivňuje výslednou fotku.

Objektiv
Objektiv

U objektivu si všímejte těchto vlastností:

  • ohnisková vzdálenost – mezi fotografy se jí zkráceně říká jen ohnisko a udává úhel záběru. Podle ohniska se ohniska dělí na teleobjektivy (nad 50 mm, většinou však tato hodnota začíná až na 70 mm a končí 130 mm), normální (50 mm) a širokoúhlé (pod 50 mm, hodnota začíná na 28 mm). Normální objektiv odpovídá tomu, co vidí lidské oko. Teleobjektivy obraz jakoby přitahují, výsledné fotografie pak jsou podobné tomu, co můžete vidět například v dalekohledech. Pokud je ohnisková vzdálenost daná v rozsahu dvou čísel a ne pouze jedním číslem, můžete s fotoaparátem přibližovat (funkce zoom).
  • přiblížení (zoom) – existují dva druhy – optický a digitální. Optický zoom má výhodu v tom, že se při přiblížení nezhoršuje kvalita snímku, ale na druhou stranu se zhoršuje funkčnost stabilizátoru obrazu. Digitální zoom by se dal připodobnit k přibližování fotek na počítači. Jak jistě víte, přibližovat („zvětšovat“) můžete jen do jisté míry, protože při větším přiblížení obraz není čitelný, objeví se známé „kostičky“. U zoomu prodejci občas zmatečně uvádějí jen číslo a za ním x (například 10x). Správně by měli uvádět ono číslo s x a ještě počátek rozsahu ohniskové vzdálenosti – tedy zoom 10x od 35 mm.

Digitální snímač fotoaparátu

Při výběru foťáku se zaměřte také na jeho snímač, konkrétně na tyto dva parametry:

  • rozlišení snímače – je uváděno v Mpx/Mpix (megapixelech). Čím vyšší rozlišení, tím více pixelů tvoří výslednou fotografii. Foťák s vyšším rozlišením by měl zvládnout vytvořit detailnější snímek. Záleží zde opět na tom, co chcete s fotoaparátem dělat. Pokud máte v plánu prohlížet si výsledné snímky pouze na počítači, bude Vám stačit rozlišení 3 Mpx, jestliže chcete fotografie tisknout do formátu 13×18, sáhněte po foťáku s rozlišením 4 Mpx. Na tisk fotografie na formát A4, zvolte alespoň 5 Mpx.
  • citlivost snímače – se udává v jednotkách ISO. Čím citlivější snímač je, tím menší dobu budete potřebovat k dobré expozici. Hodnota ISO začíná běžně na 100 a končí na 1 600. Vždy, když hodnotu ISO dvojnásobně zvětšíte, budete potřebovat o polovinu méně světla na expozici.

Zdroje energie fotoaparátů

Na trhu se setkáte buď s klasickými tužkovými bateriemi nebo s Li-ion akumulátory. Pokud rádi cestujete a jste často mimo dosah elektřiny, zvolte klasické tužkové baterie. Jestliže naopak fotíte v dosahu elektřiny, sáhněte po fotoaparátu s Li-ion akumulátorem, bývá sice dražší, ale nabijete jej poměrně rychle a je lehký.

Další funkce fotoaparátů

  • stabilizátor obrazu – má za úkol odstranit rozmazané fotografie vzniklé třesem rukou fotografa. Levnější modely mají elektronickou stabilizaci, ty dražší už mají lepší mechanickou či optickou stabilizaci obrazu.
  • natáčení videa – dnes už i ty nejlevnější fotoaparáty dokáží nahrávat video, avšak kvalita u nich není na nejvyšší úrovni.
  • automatika nastavení fotoaparátu – před každým zmáčknutím spouště se fotoaparát dokáže sám nastavit podle okolních podmínek. To ocení každý, kdo není kovaný v pojmech jako clona, zaostření, atd. Toto je záležitost spíše novějších modelů.
  • programy focení – můžete si vybrat přednastavené režimy focení podle toho, v jakém prostředí se nacházíte a dále podle toho, co se chystáte fotit.
  • detekce obličeje – fotoaparát rozpozná, že na snímku je obličej a zaostří na něj.

Sleva na fotoaparáty v akci na Alze

Fotoaparát se slevou v akci
Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku fotoaparátů na Alze
Tak snad už víte vše a dokážete si s výběrem digitálního fotoaparátu poradit. Pokud však stále tápete (v což nedoufáme), tak se nás klidně zeptejte – k tomu slouží diskuze pod článkem.

 

 

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ