Jak vybrat náhradní díly na Yo-Yo

0
5191

V minulém článku jsme pro vás připravili základ pro vybrání toho správného yoya. V tomto článku se budeme věnovat tomu, čeho si všímají pokročilejší yoyaři při výběru toho správného yoya. Tím jsou následující součástky JoJa:

Provázek yoya

Na úvod je důležité poznamenat, že provázky sedí na všechny typy jo-jí, takže si nemusíte při jeho výběru s touto problematikou lámat hlavu.

Jo-Jo string
Provázek na yoyování

String, jak se provázku mezi yoyaři říká, se však může lišit v materiálu, ze kterého je vyroben, nebo v barvě (tu nepodceňujte, string musí být dobře vidět, proto volte kontrastní barvy!). Nejčastěji se setkáte s polyesterovými stringy. Vydrží toho více než staré, dnes už tolik nepoužívané bavlněné provázky. Stringy se ještě vyrábí z nylonu (lépe klouže a neřeže).

Ložisko yoya

Kdyby nebylo ložiska, jo-jo by se vůbec neprotáčelo, takže se dá říct, že je ložisko klíčovou součástkou yo-ya. Proto je potřeba se o ložisko patřičně starat. Už výše jsme uvedli, že se yoya dělí na dva základní typy – na responzivní či neresponzivní. To se samozřejmě odvíjí od konstrukce ložiska.

ložisko YoYa
Konkávní desetikuličkové ložisko yoya

Ložiska jojí se však dělí i podle velikosti (které jsou možná poněkud nelogické, nevíme, kdo to vymýšlel) – ložisko velikosti A je nejmenší, ložisko velikosti D střední a ložisko velikosti C je největší.

Ložiska jo-jí si můžeme ještě rozdělit do následujících typů:

  • FLAT (SPEC) – klasické ložisko dodávané do začátečnických jojí. YoYo factory používá pro tento typ ložiska označení SPEC.
  • Konkávní ložisko – tvar tohoto ložiska se podobá písmenu U, ve kterém provázek drží a nevyjíždí z jedné strany na druhou. Konkávní ložisko pro yoya vynalezla firma Dif-e-Yo.
  • CenterTrack – jedná se o podobnou konstrukci ložiska jako v případě konkávního ložiska, ale firma CenterTrack, podle níž je i toto ložisko pojmenováno, odmítla platit za patent vytvořený firmou Dif-e-Yo. Rozdíl mezi těmito ložisky na jojo je v tom, že CenterTrack nemá zakulacené stěny, které vedou do středu jo-ja.
  • Ložiska ze zlata – díky vlastnostem zlata se yoya s tímto typem ložiska točí déle a navíc nedělají tak hlasité zvuky. Za zlato si však připlatíte.
  • Desetikuličková ložiska – joja s těmito ložisky by se měla točit plynule a potichu. Standardně je v ložisku kuliček osm.
Existují ještě mnoho dalších typů (např. keramická), ale nesetkáte se s nimi tak často jako s výše vyjmenovanými typy ložisek na yoyo.

Návratové systémy

Funkcí návratových systémů joja je, že se díky němu yoyo roztočí a vrátí se zpět do dlaně.

návratový systém na yoyování
Silikonový pad – druh návratového systému

Na trhu existujte šest základních druhů návratových systémů:

  • silikonové pady – jsou univerzální, používají je jak začátečníci, tak opravdoví profesionálové. Jejich výhoda je v tom, že nijak nepřekáží provázku. Pady se však poměrně rychle ničí, takže je potřeba je často měnit.
  • fixní – provázek je namotaný kolem středu yoya, ani se v podstatě nejedná o návratový systém v pravém slova smyslu, ale běžně se mezi ně zařazuje.
  • starburst – má prolisy hvězdicovitého tvaru, nemusí se tak často měnit, dnes se však starburst dodává spíše do levnějších začátečnických modelů.
  • friction stickers – jsou předchůdci silikonových padů. Jsou to samolepky vyrobené buď z gumy nebo silikonu. Najdete je hlavně v jojích pro začátečníky.
  • O-ring – tento návratový systém mají jen yo-ya od značky YoyoJam. Je to návratový systém, který má dva gumové kroužky. Je to asi nejlepší návratový systém, který se jen tak nerozbije a zároveň se díky němu jojo parádně točí.
  • tekutý silikon – ty návratové systémy, které mají drážku, je možné nahradit tekutým silikonem.

Tak teď už byste měli o jojích vědět snad vše. Pokud máte ještě nějaké dotazy, neváhejte nám je napsat do diskuze.

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat pouzdro na fotoaparát
Další článekJak vybrat yoyo

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ