Jak vybrat pouzdro na fotoaparát

0
5180

V minulém článku jsme Vám radili, jak správně vybrat digitální fotoaparát, v tom dnešním se zaměříme na to, jak vybrat správné pouzdro na váš nový fotoaparát. Pouzdru na fotoaparát mnoho lidí nevěnuje dostatečnou pozornost a po tom, co si v prodejně koupí fotoaparát, se nechají zlákat prodejcem a bez rozvahy si na něj pořídí pouzdro. Pouzdro bývá tedy prvním příslušenstvím, které si obvykle fotograf kupuje. Nejprve si probereme všechny typy pouzder a potom se zaměříme na vlastnosti pouzder.

Typy pouzder na fotoaparáty

Na trhu je mnoho různých typů pouzder. Liší se velikostí, vzhledem (existují například i seriózní pouzdra pro businessmany) a materiálem zpracování. Přesto lze pouzdra na foťáky rozdělit do následujících kategorií:

  • malá pouzdra – víc než fotoaparát a nejmenší příslušenství (microSD kartu či hadřík na utírání displeje) se vám do něj nevejde. Svojí velikostí se však hodí na výlety, navíc jej můžete mít stále po ruce. Některé modely těchto pouzder je možné si připnout na opasek, což může být velmi praktické. Jedná se v podstatě o klasická pouzdra na kompaktní fotoaparáty.

    Pouzdro na fotoaparát
    Malé pouzdro na foťák
  • brašny – do brašen se toho vejde už zpravidla větší množství příslušenství (objektivy, externí blesky) než do klasických pouzder. Při výběru brašny si uvědomte, kolik příslušenství máte a hlavně kolik ho plánujete dokoupit. Pokud brašnu přeplníte, budou vás kvůli její vysoké váze bolet záda, zejména pokud vás čekají delší výlety. Až budete do brašny skládat všechno své příslušenství, postupujte podle předem daného systému, abyste měli vše potřebné po ruce. Ostatně brašny mají na příslušenství předpřipravené přihrádky.

    Pěkná brašna na fotoaparát
    Brašny na fotoaparáty mohou mít i povedený design.
  • batohy – pokud máte vybavení tolik, že se vám nevejde do brašny a nebo plánujete chodit na delší trasy (nebudou vás bolet záda jako z nošení těžké brašny), sáhněte po fotobatohu. Vejde se toho do něj opravdu hodně, můžete si do nich složit například i supeteleobjektiv. Nevýhoda batohů je, že nemáte fotoaparát po ruce, což občas může vyvolat lenost a nepořízení krásné fotografie.

    Batoh na fotoaparát
    Batoh na pořádný fotoaparát
  • pouzdra na focení pod vodou – s vodotěsnými pouzdry můžete fotit dokonce ve hloubce 40 m pod vodou! Jestliže si hodláte pořizovat fotografie v místech, která jsou pro foťáky náročnější (prašno, vlhko), pořiďte si podvodní pouzdro. Fotoaparátu se pak nic nestane.

    Vodotěsné pouzdro na fotoparát
    S podvodním pouzdrem si můžete užít spoustu zábavy!
  • pouzdra na objektivy – oceníte je, pokud často měníte objektivy a chcete je mít všechny s sebou.

    Pouzdra na objektiv
    Pouzdra na objektivy
  • fotografické kufry – jestliže si svého fotoaparátu a jeho příslušenství vážíte opravdu hodně, popřemýšlejte o koupi kufru. Ve fotografickém kufru je vaše náčiní ve 100% bezpečí. Některé kufry jsou dokonce i vodotěsné, takže se nemusíte bát, když vám spadnou do vody. Kufry jsou však velmi těžké a na delší trasy jsou kvůli špatné přenosnosti takřka nepoužitelné.

    Velký fotokufr
    Pořádný kufr na fotoaparáty

 

  • Pouzdra na fotoaparáty se slevou v akci
    Klikněte na obrázek a prohlédněte si aktuální nabídku pouzder na fotoaparáty na Alze

Vlastnosti pouzder

Zaměřte se především na kvalitu zpracování polstrování, na té záleží asi nejvíce. Uvědomte si, jestli se vám do vámi vybraného pouzdra vše vejde a jestli je uspořádání přihrádek pro vás logické, abyste pak zbytečně dlouho nehledali například objektiv. Nejosvědčenější výrobci jsou Lowepro, Vanguard a Tamrac.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ