Máte rádi výzvy? Tak neváhejte a kupte si freestyle JoJo/ YoYo s ložiskem. Vybrat si správně yoyo (nebo počeštěně jojo, jo-jo) je důležité, zejména pokud si vybíráte své první yoyo. Pokud zvolíte špatně, může vám yoyování pěkně otrávit a nebude vás to motivovat do dalšího snažení o učení se nových triků. Právě proto jsme pro vás připravili přehledný návod o výběru freestyle joja.

Jojo v akci ve slevě
Klikněte na obrázek a prohédněte si aktuální nabídku free-style yoyí na HOPsej.cz.

V České republice je asi nejpopulárnější značkou americká YoYo Factory (nikoliv Yo Yo Factory), nabízející kompletní řadu pro začátečníky, i pokročilé.

Yo-ya si můžeme rozdělit na dva následující typy a to podle toho, jestli se vrací na trhnutí (podle konstrukce ložiska):

Responzivní YoYo pro začátečníky

Je ideální freestyle Jo-Jo s ložiskem pro začátečníky. Vrací se totiž na trhnutí a začínající jojař se naučí správně koordinovat všechny pohyby, potřebné k yoyování. To ocení hlavně při provádění obtížnějších triků. Responzivní jo-ja se vyrábějí z plastu, takže se jen tak nerozbijí, když vám budou často padat. Jejich cena je poměrně nízká, pohybuje se zhruba do 500 Kč.

Neresponzivní freestyle Yo-Yo

Tento druh joja se nevrací na trhnutí, vrátíte ho zpět k ruce pomocí triku BIND, je tedy vhodný spíše pro pokročilé, kteří už ví, jak se yoyo chová. Neresponzivní yoya jsou vyráběna většinou z kovu (samozřejmě existují i neresponzivní plastová yoya).

Později, když už tomu přijdete trochu na kloub, se budete chtít do nějakého stylu jojování zařadit a určitě si vyberete i svůj jojařský vzor. Yoyování si můžeme rozdělit i podle různých stylů, ve kterých se pořádají soutěže, záleží jen na vás, který si vám bude nejvíce líbit:

1A yoyování

V kategorii 1A převládají tzv. stringové triky. Freestylové JoJo máte provázkem (anglicky string) přivázané k prstu. 1A styl je nejpopulárnější. Všichni jojaři s ním začínají, takže je v něm i největší konkurence. Konají se i souteže pro začátečníky. Tvaru yo-ya na 1A yoyování se říká Butterly. Pro celkové pochopení bude nejlepší, když se podíváte na následující video:

Když to zvládne tento klučina (Kazuya Murata), tak proč byste to nezvládli i vy, že? Stojí za tím opravdu hodně tréninku, tak se snažte 🙂

2A yoyování

Pro 2A yoyování jsou typické tzv. loopovací triky. Nejzásadnější rozdíl je v tom, že nemáte jedno, ale dvě joja – v každé ruce jedno free-style yo-yo. Joja na loopování mají navíc speciální tvary, jsou totiž užší. Těmto tvarům yoya se říká imperial nebo modified. Naučit se loopovací triky je opravdu obtížné. Přikládáme opět video, abyste si udělali obrázek sami:

To je borec, co?

3A yoyování

Neboli obouruční stringové triky. Jedná se v podstatě o to samé, jako 1A, nemáte však jedno yo-yo, ale dvě! 3A yoyování je také opravdu těžké, jak můžete vidět v následujícím videu:

Vypadá to složitě, ale dá se to naučit, jak dokazuje freestyler Patrick Borgerding.

4A yoyování

4A JoJo není pevně připevněno. Díky tomu si s ním můžete házet a dělat další typy triků. 4A stylu jojování se také říká offstring. Používá k tomu speciální odolné plastové yoyo – tím, že yoyo lítá ve vzduchu se také zvyšuje pravděpodobnost, že vám spadne. Podívejte se sami na video:

5A yoyování

5A yoyování, nebo také freehand využívá toho, že yoyo nemáte přivázané k prstu a že na konci provázku máte protizávaží, které pak létá vzduchem, což může vypadat hodně hezky. Posuďte sami:

 

Tak už máme představeny všechny styly jojování, je však ještě důležité vědět něco o jednotlivých částech yoyí, které si představíme v následující části článku:

Další díly yoya

Především pokročilejší yoyaři si při výběru všímají i dalších komponentů joja. Těmito komponenty jsou hlavně provázek, ložisko yoya a návratové systémy.

Provázky se liší podle materiálu a hlavně podle barvy, jejíž výběr rozhodně nepodceňujte. Díky ložisku se yoyo dostane do toho správného pohybu, říká se o něm, že je to srdce Yo-Ya. Návratové systémy zase mají takovou funkci, díky níž se jojo nejenom roztočí, ale také se vrátí zpět k vám do ruky.

Jelikož zkušení jojaři potřebují vědět o těchto dílech více, připravili jsme pro vás ještě další článek, ve kterém se dozvíte podrobnější informace o provázcích, ložiscích a návratových systémech.

Pokud máte k tomuto článku, který se týká spíše základních informací o yoyování, nějaké dotazy, neváhejte nám je napsat do diskuze pod článkem.

 

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat náhradní díly na Yo-Yo
Další článekJak vybrat stativ

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ