Proč volit to nejlepší krmení?

Mnoho výzkumů prokázalo, že nevhodné krmení může u psů, i koček vyvolat nepříjemné alergie. Nevhodné granule s nevyváženým poměrem živin mají značný vliv také na délku života vašeho mazlíka. Ostatně, stejně je to i u lidí, kteří se nestravují zdravě…

Pes bude žrát to, co my

Pokud jste zastánci tohoto názoru, vězte,  že důsledky mohou být ještě horší, než v případě nekvalitních granulí. Není dobré spoléhat se na to, že bude pes či kočka dojídat zbytky jídla po svém pánovi. Čtyřnohým mazlíčkům je potřeba vařit na míru a držet se zásad, které by vydaly na několik dalších článků. Psům ani kočkám neprospívá naše solené a kořeněné jídlo.

Nehledě na to, že pes potřebuje každý den stejnou krmnou dávku se stejným poměrem živin. Jeho krátké střevo si špatně poradí s častými změnami.

Potřeby se časem mění

Jak už jsme se zmiňovali v předmluvě, není možné psa či kočku krmit celý život jedním krmivem. Jejich potřeby se mění v závislosti na věku, takže je jednou za čas vhodné změnit poměr živin. Uveďme si základní druhy krmení:

  • krmiva pro štěňata
  • krmiva pro dospělé psy
  • krmiva pro staré psy

Domácí mazel v psím oblečku a vytrvalostní sportovec budou mít rozdílný energetický výdej:

  • krmiva se zvýšeným obsahem energie
  • krmiva se sníženým obsahem energie

Bio-eko-hypo-alergenní krmiva

Některá jsou zapotřebí v případě alergií, jiná jsou spíše marketingovým tahem prodejců:

  • hypoalergenní krmiva
  • vegetariánská krmiva
  • holistická krmiva
  • bio krmiva

Jak poznám kvalitní granule pro psy

Nejenom psí granule, ale i konzervy by měly dodržovat následující hlavní zásady:

  • Na prvním místě by ve složení mělo být uvedeno maso. Obsah jeho sušiny by neměl klesnout pod 10%.
  • Dejte přednost granulím, které přesně specifikují druh masa – kuřecí, jehněčí hovězí… (nikoliv obecné „drůbeží maso“)
  • Dávejte si pozor na krmivo s vysokým obsahem sóji nebo sójové moučky. Sója je pokládána za jeden z nejdůležitějších potravinových alergenů.
  • Podobně jako sója, ani obilniny nejsou přirozenou součástí stravy psa a jsou pro něj hůře stravitelné. Jejich procentuální zastoupení by tedy mělo být spíše nižší.

Skutečně kvalitní krmivo pro psy by nemělo obsahovat vysokou koncentraci dusíkatých látek o nízké stravitelnosti, které zatěžují ledviny a játra. A které, bohužel, se v méně kvalitních krmivech vyskytují.

Nejlepší granule pro psy“ nabízí spousta supermarketů a Eshopů. Ve specializovaném internetovém obchodě však najdete za rozumnou cenu krmení s lepším poměrem živin, než u světoznámých značek. Proto pečlivě studujte složení a nenechejte se zlákat reklamou.

Psi a kočky
Psi a kočky mají rozdílné požadavky na granule

Jak krmit kočku?

Stejně jako pes, i kočka je přirozeně masožravec. Specializuje se však na menší zvířata, takže rozhodně není přirozené, trápit její zažívání velkými tvrdými kostmi z kuřat.

Ani s přirozeností se to nemá přehánět, takže krmení syrovým masem není dobrý nápad. Případní paraziti jí nebudou rozhodně prospívat.

Jaké jsou nejkvalitnější granule pro kočky

Nejlepší granule pro kočky jsou ty, které nabízejí vysoký obsah bílkovin a aminokyselin. Kočka jich potřebuje více, než pes. Pestrobarevné granule nejpropagovanějších značek rozhodně nemusí být výhrou, o čemž se dočtete ze zkušeností chovatelů na diskusních fórech.

Stejně jako u psů, i u koček je dobré měnit krmivo v průběhu jejich dospívání:

  • Krmivo pro koťata
  • Krmivo pro dospělé kočky
  • Granule pro březí kočičky
  • Krmivo pro kočky seniorky (cca od 8 let)

Granule, nebo konzervy?

Mnoho veterinářů preferuje spíše suché krmivo, jelikož při konzumaci kočičích konzerv se usazuje více zubního kamene. Rozhodně ale nedělejte kompromis, zaléváním suchých granulí mlékem. Mléko není pro kočky přirozené a je pro ně těžko stravitelné.

Nekupujte hned celý pytel granulí

A ještě jedna rada na závěr. Pokud ve vašem výběrovém řízení prošlo do finále několik výrobků, je dobré nakoupit od každého drobný vzorek a otestovat, který z nich pes či kočka nejvíce ocení.

Jaké jsou vaše zkušenosti s krmením? Máte nějaké další rady? Podělte se v diskusi pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat běžky
Další článekKrátké lyže - podle čeho vybírat

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ