V jednom z předchozích článků jsme si radili jak vybrat hodinky a nejvíce prostoru jsme věnovali klasickým mechanickým a Quartzovým hodinkám. V poslední době se však čím dál větší oblibě těší také chytré hodinky.

Největší boom chytrých hodinek nastal po představení Apple Watch v září 2014. K mání jsou 3 základní řady Apple Watch Sport, Apple Watch a Apple Watch Edition. Liší se zejména kombinacemi šasi a vyměnitelnými řemínky. Apple Watch Edition jsou luxusní zlaté hodinky za nehorázné peníze, takže se jimi zde nebudeme zabývat.

Apple Watch iWatch
Klikněte na obrázek a prohlédněte si detailní parametry i aktuální ceny na Alze

Výrobou chytrých hodinek se zabývají i další firmy, například Alcatel, Samsung, ale i Asus.

Abyste využili chytré hodinky naplno, je potřeba je propojit s vašim chytrým telefonem. Nejčastěji pomocí BlueTooth a WiFi. Pak je možné na hodinkách zobrazovat příchozí SMS, emaily, ale také s jejich pomocí telefonovat.

Mezi největší nevýhody chytrých hodinek patří často slabá výdrž baterie, která se nemůže rovnat klasickým hodinkám. Značný problém s výdrží mají chytré hodinky od Applu, které vydrží výrazně kratší dobu, než většina konkurence.

Jak vybrat chytré hodinky

Sepište si k čemu hodláte chytré hodinky používat. Stačí vám notifikace o příchozím volání, SMS a mailech? To dokáží skoro všechny modely.
Zkontrolujte si kompatibilitu se svým mobilem a zamyslete se, jestli nehrozí, že ho budete do roku měnit za model s jiným operačním systémem.
Jakou požadujete výdrž chytrých hodinek? Je pro vás den, dva přijatelný, nebo by vás každodenní nabíjení štvalo?
Vodotěsnost vám stačí nižší, určená do sprchy, nebo požadujete robustnější model?

Srovnání chytrých hodinek

Uvedeme si zde krátké srovnání největších konkurentů na českém trhu. Tento segment se rychle vyvíjí, takže nás prosím v diskusi upozorněte, pokud by časem některá tvrzení přestala platit:

Hodinky Apple Watch „iWatch“

Chytré hodinky od Apple se v ČR nabízejí ve dvou základních provedeních. Verze Sport váží pouhých 30 g a jsou vyrobeny ze slitiny hliníku, zinku a hořčíku.
Apple Watch z nerezové oceli váží 50 gramů.
Obě verze jsou k dostání ve se 38, nebo 42 mm pouzdrem. Větší displej lépe sedne na pánskou ruku.
Vybrat si můžete z velkého množstí řemínků od Apple, ale i od alternativních výrobců.
Jak už to u Apple bývá, k dispozici je nepřeberné množství aplikací, takže své hodinky během minuty snadno přeměníte z dokonalého manažerského stroje ve sportovní hodinky na běhání.
Skvěle zde funguje také Siri, která přijímá vaše hlasové povely, nebo dokonce přepíše nadiktovanou SMS zprávu.
Výdrž baterie je zatím pod 20 hodinami a hodně záleží na míře využívání.

Klady

+ velký výběr aplikací
+ design
+ kvalita
+ nejlepší kompatibilita s iPhone

Zápory

– cena
– výdrž baterie
– nekompatibilní s Androidem

 

 

Chytré hodinky Pebble

pebble chytré hodinky
Klikněte pro aktuální ceny

Chytré hodinky Pebble se prodávají ve vícero variantách a verze s černobílým displayem začáná na ceně 3.600,- Kč. I nejlevnější verze umožní sledovat kdo vám volá, kdo vám píše nebo posílá email. Hodinky vydrží v provozu 7 dní na jedno nabití a to při stále zapnutém displeji. Pebble používá tzv. E-Paper displej, který má minimální spotřebu energie. Díky E-Paper technologii jsou navíc hodinky skvěle čitelné i na přímém slunci.

Klady

+ nízká cena
+ více variant
+ dlouhá výdrž

+ dobrá čitelnost
+ kompatibilita s Android i IOS

Zápory

– vlastní OS
– omezené množství aplikací
– nemožnost diktovat SMS

 

 

Chytré hodinky Samsung
Klikněte pro aktuální cenu

Chytré hodinky Samsung

Hodinky řady Gear S nabízejí skvělý obraz díky kruhovému Super AMOLED displeji s úhlopříčkou 1.2” a rozlišením 360 x 360 bodů (302ppi). S mobilním telefonem se spojí pomocí Bluetooth, WiFi a NFC. Obsahují akcelerometr, barometr, gyro senzor, HR senzor a světelný senzor.

Bohužel využívají svůj vlastní operační systém, takže nevyužijete aplikace, běžící na Androidu, nebo IOS. Ostatně ani k iPhonu je nepřipojíte.

Klady

+ design
+ levnější, než Apple hodinky
+ mnoho senzorů

Zápory

– nemožnost připojit iPhone
– méně aplikací třetích stran

 

 

Chytré hodinky Alcatel
Klikněte pro aktuální cenu hodinek

Chytré hodinky Alcatel Onetouch

Jednoduché a elegantní chytré hodinky nabízejí notifikace na zprávy, volání, emaily, sociální sítě z vašeho smartphonu. Připojíte k nim iPhone i chytrý telefon s Androidem. Komunikace mezi hodinkami a smartphonem probíhá pomocí Bluetooth. Díky NFC se hodinkami stačí dotknout mobilu a je spárováno.

Klady

+ cena
+ Kompatibilita Android i IOS

Zápory

– hrozí tzv. duhový efekt (nehrozí u 3DLP)
– vlastní OS

Fitness nástroje

Prakticky všechny chytré hodinky díky integrovaným senzorům v hodinkách umožňují sledovat množství spálených kalorií, počet kroků, i kvalitu spánku. Pomocí zabudovaného senzoru na spodní straně hodinek, sledují tepovou frekvenci.

Nosíte chytré hodinky, nebo vás neoslovily? Pokud ano, jakou funkci nejčastěji využíváte? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJaké hodinky na běhání
Další článekJaké vybrat hodinky pro děti

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ