Pokud padlo vytoužené ANO, je dobré na nic nečekat a co nejdříve vymyslet termín svatby. Domluvte se taky, jestli bude svatba na louce, v kostele, nebo na radnici, protože od místa se odvíjí také možné datum svatby.

Už víte jaké datum svatby je nejlepší? Skvělé! Poradíme vám, jak datum rozhlásit světu pomocí originálního svatebního oznámení.

Svatební oznámení vs. svatební pozvánka

Předem si ještě ujasněme rozdíl mezi těmito dvěma pojmy.  Svatební oznámení se posílá široké rodině i přátelům, přičemž účel je spíše informační. Oznámení se tedy posílá i lidem, kteří na svatbu nepřijdou.
Svatební pozvánka pak vyloženě pozývá lidi na svatební obřad, případně také hostinu.

Většina snoubenců však posílá pouze oznámení, které všichni chápou jako pozvánku.

Jak by mělo vypadat svatební oznámení

Svatební oznámení by mělo vypovídat o stylu vaší svatby. Pokud pošlete tradiční oznámení s hrdličkami, všichni budou očekávat klasickou svatbu a přijdou v tradičním oblečení.

Pokud pošlete vtipné originální svatební oznámení, bude jasné, že i svatba nebude žádná nuda a pánové vědí, že rifle a slušná košile nikoho při obřadu nepobouří.

Pokud plánujete svatbu do detailů, je dobré, sladit barvu oznámení se svatební výzdobou.

vzor svatebni oznamenistazeni
Vzory svatebních oznámení ke stažení na Googlu

Text svatebního oznámení

Začněme náležitostmi, které jednoduše nesmí chybět v textu žádného svatebního oznámení:

  • jména snoubenců bez akademických titulů
  • datum svatby
  • místo a hodinu konání svatebního obřadu
  • krátký text (moto), který může být dojemný, informativní, nebo ideálně vtipný

Pozor na pořadí jmen na svatebním oznámení. Tradičně se ženichovo jméno uvádí vpravo, jméno nevěsty vlevo. Měsíc v datu konání svatby se vypisuje slovy, ovšem v dnešní době se nemusíte nechat svázat stereotypy..

Obálka svatebního oznámení by měla být nadepsána ručně (skvělá zábava na dlouhé zimní večery) a při osobním setkání se předává nezalepená.

Jaké písmo použít na svatební oznámení

Volte podle svého citu, ale při návrhu myslete na to, že oznámení si budou číst i prarodiče, takže by mělo být dobře čitelné.

V jednoduchosti je síla. Svatební oznámení by nemělo být přeplácané, aby vyniklo hlavní sdělení.

Kdy rozeslat svatební oznámení?

Pokud na svatbu chvátáte, stačí oznámení poslat měsíc předem, ovšem 3 měsíce jsou lepší zejména v případě, že svou svatbu plánujete na dobu prázdnin. Dáte tak přátelům možnost včas si naplánovat dovolenou.

Nebojte se, že pošlete oznámení příliš brzo a lidé na vás zapomenou. Dnes už každý používá kalendář v mobilu. A upřímně, chcete na svatbě lidi, kteří na termín vaší svatby zapomenou…?

Cena svatebního oznámení

Cena za tisk svatebních oznámení se pohybuje od 8 do 70 korun za kus. Pokud jich tedy rozesíláte hodně, může vás tato první položka v celkové ceně svatby vyjít i na několik tisíc korun, přičemž je ještě nutno započítat poštovné.

Online svatební oznámení zdarma

V dnešní době už není žádnou výjimkou online svatební oznámení, které odešlete emailem. Takové elektronické svatební oznámení by mělo být graficky hezky zpracované a je dobré si vytisknout pár kousků pro nejstarší členy rodiny, kteří se s počítačem nekamarádí.

Čím dál častější je také oznámení formou události na Facebooku a jako velice praktické se ukazují svatební webové stránky.

Po elektronických oznámeních sahají zejména páry, které nechtějí zbytečně utrácet a ušetřené peníze raději investují do svatební cesty, než do papíru, který v 90% skončí do pár měsíců v koši…

Seznam svatebních darů

Pokud rozesíláte svatební pozvánky online, připojte k nim také odkaz na automatický rezervační systém svatebních darů.

Svatební seznam darů
Ukázka seznamu svatebních darů

Aplikace na svatební dary Tomikup má hned několik výhod:

  • dostanete jen praktické dary
  • ušetříte si spoustu času, ve kterém byste museli psát svá přání každému zvlášť
  • nedostanete žádný dárek více krát
  • neztrácíte čas s informováním o již zakoupených darech
  • NEPŘIJDETE O PŘEKVAPENÍ – rezervace funguje zcela mimo vás

Samovýroba svatebního oznámení

Pokud jste graficky zruční, samovýroba je ideální. Všichni ocení originalitu a oznámení lépe vystihne ducha vaši svatby. Nemusíte se pak nechat svazovat vzory svatebních oznámení, na internetu.

Pokud však nejste grafici a žádného nemáte v blízkém okolí, je lepší tvorbu oznámení nechat profesionálům. Je zbytečné kvůli pár ušetřeným korunám rozeslat ošklivé svatební oznámení z Wordu.

Diskuse na téma svatební oznámení

Svatebním oznámením vše jenom začíná. Abychom vám usnadnili přípravy svatebního dne, sepsali jsme pro vás seznam toho, na co nezapomenout na svatbě. Zodpověděli jsme všechny vaše dotazy? Máte nějaké zkušenosti, o které byste se rádi podělili? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJaké vybrat hodinky pro děti
Další článekJak vybrat sportovní hodinky

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ