K čemu je dobrý zvlhčovač vzduchu?

Hned na začátku vyrukujeme s opravdu těžkým kalibrem, kterým je doporučení českého zdravotního ústavu. Ten totiž doporučuje relativní vlhkost vzduchu mezi 30 a 70%. V zimě, důsledkem vytápění, klesá relativní vlhkost vzduchu i pod 20%, což není zdravé.

Důsledky vysušeného vzduchu pociťují zejména sliznice horních dýchacích cest, které při nadměrném vysušení ztrácí svou ochrannou a filtrační funkci. Následkem toho pronikají mikroorganismy a nečistoty až do dolních cest dýchacích, kde mohou způsobovat problémy. Organismus pak musí vydávat mnohem více energie na boj s infekcí a my se cítíme unaveněji.

Dalším příznakem nedostatečně vlhkého vzduchu může být ranní škrábání v krku, nebo dráždivý kašel u dětí.
Nadměrným vysušením mohou trpět také naše rty a pokožka na zbytku těla.

Kdy používat zvlhčovač vzduchu?

Vzduchové zvlhčovače a odpařovače vody jsou nejvíce potřeba v topné sezóně, kdy je vzduch nejsušší. Pokud ale na sobě pozorujete výše uvedené varovné signály, pořiďte si měřič vlhkosti a změřte si ji klidně i v létě.

Zvlhčovač nezlepší situaci okamžitě, takže je vhodné ho nechat puštěný klidně nepřetržitě. Jak si řekneme níže, některé modely dokáží udržovat vlhkost vzduchu na nastavené hladině.

Jaké jsou typy zvlhčovačů?

Tím nejtradičnějším řešením je zvlhčovač na radiátor. Takzvaný odpařovač je vlastně nádoba, kterou umístíme na topení. Výhodou je bezesporu energetická nenáročnost. Nevýhodou pak velice pomalé odpařování.
Ke změně vlhkosti vzduchu z 20% na 50% je potřeba odpařit několik litrů vody denně, což radiátorový odpařovač nemusí zvládnout. Vlhkost se totiž navrací nejprve do dřevěného nábytku, podlah a zdí. Teprve potom se ustálí i v samotném vzduchu. Ovšem jak se říká, lepší něco, než nic…

Nezapomínejte, že v teplé vodě se dobře daří mikroorganismům. Proto je dobré občas nechat odpařovače zcela vyschnout, případně vyčistit.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

zvlhčovačja vzduchu
Zvlhčovače vzduchu jsou dostupné v mnoha designech

Se spotřebou od 20 Wattů se jedná o velice efektivní odpařovací systém. Ultrazvuk vodu rozpráší na mikrokapičky, které následně fouká ven. Ty se rychle odpaří a zlepší vlhkost vzduchu.
Při použití tvrdé vody se při dlouhodobém používání může v okolí ultrazvukového zvlhčovače objevit vrstvička bílého poprašku. I u tohoto typu výparníku je potřeba myslet na hygienu a pravidelně ho čistit. Součástí přístrojů bývají i antibakteriální filtry. Výhodou je skutečně rychlé odpařování při nízké spotřebě elektřiny.

Zvlhčování teplou párou

Tyto parní zvlhčovače si díky převaření vody nejlépe poradí s bakteriemi a mikroorganismy. Rychlost odpařování je také značná. Nevýhodou je několikanásobná spotřeba energie oproti ultrazvukovým systémům (i 300 W) a také vyšší hlučnost. Vhodné jsou pro astmatiky, ovšem u nejmenších dětí je potřeba dát pozor na možnost převrhnutí a opaření.

Zvlhčovače se studenou párou

Opět energeticky úsporné zvlhčovače vzduchu, které ovšem neurychlují odpařování ohřevem vody. Voda se odpařuje na kartáčích, nebo ploše otáčející se disků, za pokojové teploty. Energii spotřebovává prakticky pouze větráček, ženoucí vlhký vzduch ven. na rozdíl od teplé páry nedokáží tyto přístroje dosáhnout relativní vlhkosti vzduchu vyšší, než 60%. Není se tedy třeba bát plísní a orosení oken.
Jelikož zde voda neprochází varem, je opět potřeba dbát na čistotu a zabránit množení mikroorganismů.

Zvlhčovač + čistička vzduchu

Jelikož zvlhčovače na principu studené páry denně proženou svými útrobami značný objem vzduchu, často se doplňují filtry, které pomáhají čistit vzduch. Výjimkou není ani funkce ionizace vzduchu.

Další funkce zvlhčovače

Výše jsme si popsali základní funkce a charakteristiky jednotlivých technologií. Dražší přístroje mohou nabízet i další přídavné funkce, které by vás mohly zajímat:

Kromě funkce čištění vzduchu mohou zvlhčovače obsahovat speciální antibakteriální filtry s částicemi stříbra.
Zajímavou funkcí je i ionizace vzduchu. Záporné ionty zpříjemňují dýchání, pomáhají čistit vzduch od drobných částic a mají pozitivní vliv na zdraví.
U ultrazvukových odpařovačů se můžeme setkat s funkcí předehřátí vody na 80°, díky čemuž se zlepší odpařování a hlavně zničí choroboplodné zárodky ve stojaté vodě.

Měření vlhkosti vzduchu
Meteostanice, pro měření vlhkosti vzduchu

U zvlhčovačů na principu horké páry a ultrazvuku stojí za zamyšlení funkce automatické regulace odpařování. Po dosažení stanovené relativní vlhkosti vzduchu se takový přístroj vypne. V opačném případě je potřeba pořídit také vlhkoměr (humidistat) a přístroj vypnout manuálně.

Na co si dát pozor při výběru zvlhčovače

Sledovanými parametry jsou zejména:

  • Zvlhčovací výkon [mililitry za hodinu]
  • Výkon musí odpovídat velikosti pokoje, ve kterém má zlepšit vzduch
  • Hlučnost
  • Objem nádržky na vodu
  • Obsažené filtry
  • Cena náhradních filtrů/ možnost opakovaného použití
  • Spotřeba elektřiny
  • Možnost vypnutí světelných kontrolek (mohou rušit při spánku)

Recenze zvlhčovačů vzduchu

Po kliknutí na obrázek níže si můžete prohlédnout širokou nabídku zvlhčovačů. Najdete zde nejlevnější modely i TOP odpařovací přístroje. U většiny z nich naleznete také uživatelské recenze:

Zvlhčovače vzduchu - recenze
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky zvlhčovačů vzduchu do bytu

Pomohl vám náš článek? Už víte, který zvlhčovač vzduchu je nejlepší pro vaše potřeby? Pokud máte vlastní recenzi, nebo dotazy, neváhejte nám napsat do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekMatrace s paměťovou pěnou nikdy nezapomene...
Další článekVýběr žárovky do projektoru

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ