Výběr kuchyňské pánve může být těžký oříšek. Zejména v dnešní době, kdy máme na výběr z desítek materiálů a kdy jsme pod marketingovým tlakem prodejců. Níže najdete základní rady, které vám poradí, jakou pánev si pořídit.
Pánev na plyn, elektřinu, nebo indukci?
Prvním kritériem výběru by měl být váš současný, případně v dohledné budoucnosti plánovaný sporák (varná deska). S plynem, elektřinou i sklokeramickou deskou si poradí skoro každá pánvička, ovšem smažící pánev na indukční desku musí mít speciálně uzpůsobené ocelové dno.
Jaká je ideální velikost kuchyňské pánve
Pro vícečlennou domácnost by měla být po ruce alespoň jedna pánev o velikosti minimálně 25 cm. Po menší pánvičce sáhněte v případě, že často vaříte jen pro sebe. Větší smažící pánev oceníte i v případě, že ve vašem jídelníčku nechybějí ryby.
Pozor na tenké pánve
2 mm tlusté kuchyňské pánve jsou skoro k ničemu. Když na tenké dno položíte flákotu masa, pánvička se lokálně ochladí. Maso pak pustí vodu a spíše se dusí, než peče. Tělo z hliníku by tedy mělo mít alespoň 3 mm, díky čemuž se dno pánve rozehřeje stejnoměrně.
V opačném případě navíc hrozí, že se časem dno vyboulí. Olej pak zůstává jen na okrajích pánve.
Pánve s nepřilnavým povrchem
Nové materiály se z kosmického výzkumu posouvají také do našich kuchyní. Díky tomu se už standardně setkáváme s teflonem, keramikou a dalšími nepřilnavými povrchy. Nepřilnavá pánvička nám umožňuje při smažení používat méně tuku.
Žádná nepřilnavá pánev neudrží svou nepřilnavost věčně, takže vyžadují citlivější zacházení. Životnost jim snižuje i myčka nádobí.
Kovuvzdorný povrch pánve
U klasických ocelových a litinových oánví to neřešíme, ovšem citlivější teflonové pánve často vyžadují pouze plastové a dřevěné nástroje pro obracení a míchání.
Pokud se nechcete vzdát kovových materiálů, sledujte, zda výrobce označuje povrch jako kovuvzdorný. Ani pak vššak nesmíte do povrchu řezat ostrými hroty.
Rukojeť pánve
Je to detail, na který hledí málokdo, ovšem je dobré, aby byla rukojeť přinýtovaná. Šroubky mají totiž nepříjemnou tendenci se povolovat a není nic horšího, než kývající se pánev s rozpáleným olejem.
Výhodou je také žáruvzdorná rukojeť, kterou můžete s čistým svědomím strčit do trouby při zapékání.
Myčka
Zvažte, jestli jste ochotni mýt pánev ručně, nebo jestli trváte na myčce. I když někteří výrobci u nepřilnavých pánví deklarují možnost mytí v myčce, počítejte s tím, že většině z nich neprospívá zejména leštění. Tenkou vrstvičku na povrchu pánve tak myčka může časem značně degradovat.
Z jakého materiálu pánev koupit?
Nerezové pánve
Léty prověřená klasika, která zvládne skoro všechno. Nemá problém ani s vysokými teplotami na maximálním plameni, nebo při dopékání. Nerezová pánvička ustojí i velmi drsné zacházení v myčce, nebo s drátěnkou. Milovníci zdravé stravy bez oleje zde však nejspíš nepochodí.
Ocelové pánve
Excelentně vedou teplo, jsou velmi oblíbené u profesionálních kuchařů. Ideální pro všechny, kdo mají rádi surovější chuť pokrmů, připomínající chuť jídla z grilu. Při správném používání jsou prakticky nezničitelné. Používáním postupně získávají patinu a tmavnou, ale čím ubývá krásy estetické, tím více se zlepšují nepřilnavé vlastnosti a tak i výsledná chuť připravovaného pokrmu. Ideální na steaky, prudké restování masa, zeleniny, ale i na úžasné omelety a křupavé palačinky.
Pánve se udržují velmi snadno, přestože nesmí do myčky nádobí a ani různé mycí prostředky jim nedělají dobře. Horká voda a houbička, poté pořádně vytřít do sucha, aby pánev nerezavěla.
Litinové pánve
Pánvičky z litiny jsou těžší, ovšem s časem se jejich vlastnosti zlepšují. Časem zvyšuje svou nepřilnavost, za což vděčí pórovitosti. Vlastnosti, kterou nikde jinde nenajdete. Litina je velice odolná. Nedá se poškrábat a v podstatě nevyžaduje žádnou speciální péči.
Nemyjte litinovou pánev v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobí její povrchovou korozi. Pokud pánev nepoužíváte často, dejte na ni kapku oleje a rozetřete ubrouskem, čímž dojde ke konzervaci kovu.
Grilovací pánve
Právě z litiny se nejčastěji dělají steakové a grilovací pánve pro přípravu masa, ryb či špízů. Masivní odlévané grilovací pánve mají speciálně profilovaných povrch pro pohodlné grilování.
Měděné pánve
Měď, jakožto skvělý tepelný vodič, je předurčena k využití v kuchyni. V spojení s nerezovou vnitřní vrstvou vznikají excelentní pánve a nádobí vůbec. Vaření je velmi rychlé a úsporné. Pořídit se dá i měděné nádobí pro indukční ohřev.
Měděné nádobí nepatří do myčky a pro jeho mytí je doporučeno používat speciální čistič na měď.
Teflonové pánve
Teflon byl jedním z prvních nepřilnavých materiálů, používaných při výrobě pánví. Nereaguje s jídlem, v těle se nevstřebává. Při zahřátí nad teplotu 250°C může docházet k uvolňování nežádoucích látek, ovšem takovýchto teplot při přípravě většiny pokrmů není dosahováno. I přes současnou protiteflonovou kampaň v diskusích ho tak státní zdravotní ústav stále shledává nezávadným.
Na dražší teflonové pánve můžete používat i kovové náčiní.
Keramická pánev
Hit posledních let, který je určen spíše pro nižší teploty. Keramické pánve rozpalujte jen pozvolna a nikdy hořák nenastavujte na plný výkon. Jsou určeny pro pomalejší a zdravou přípravu jídel. Tenká keramická vrstvička přichází při mytí v myčce o své vlastnosti rychleji, než při ručním mytí.
Ačkoliv keramický povrch může mít libovolnou barvu, marketing nám tlačí bílé povrchy. Myslete však na to, že časem trochu zajdou a budou na nich více vidět připálené nečistoty.
Pánev z titanu
Titanové pánve jsou také hitem posledních let. Nejčastěji se jedná o hliníkové pánve s tenkou vrstvičkou titanu. Hliník samozřejmě může být nahrazen jinou slitinou.
Na základní materiál se nanáší vícevrstvý nástřik, přičemž první a druhý je vyztužen rozemletou keramikou s přísadou oxidu titaničitého. Výsledkem je dokonale nepřilnavý povrch.
Titanové pánve mají asi nejodolnější nepřilnavý povrch, kterému neublíží ani kovové nástroje. Jejich nepřilnavost je mnohem účinnější, než je tomu u keramických pánví.
Poklička na pánev
O materiálech jste si představu udělali, takže se mrkněme na tento důležitý doplněk k pánvi.
Díky poklici výrazně uspoříte na energiích a ušetříte si práci s úklidem kolem sporáku. Pokličky mívají nejčastěji plastový, nebo nerezový hmatník. Ideální je nerez, kterou můžete vložit i do trouby. Velikosti pokliček, jsou standardizované, takže dodatečný nákup není problém.
Pánev na palačinky
Náš článek zakončíme sladkou tečkou. Pokud doma děláte často palačinky a nemáte problém s prostorem na nádobí, určitě si pořiďte speciální pánev na palačinky, která vám jejich přípravu usnadní. Palačinková pánev má snížený okraj, který umožňuje snadné obracení palačinek. Je také lehčí, takže obracení palačinek ve vzduchu je ještě jednodušší.
Jaké jsou vaše zkušenosti s pánvemi? Napište nám své recenze a zkušenosti do diskuse pod článkem.
[…] náš dnešní článek, že? Většina z nás si pod topinkou představí chleba, osmahnutý na pánvi s olejem. Taková topinka však není rozhodně ničím zdravým. Pokud si chcete topinky […]