Při pohledu na zvolenou úvodní fotografii si asi všichni vzpomeneme na své dětství, kdy dětské sedačky rozhodně nebyly takovou samozřejmostí, jako dnes. I díky rozsáhlým crashtestům a neustálému zdokonalování autosedaček je dětská úmrtnost při autonehodách zlomková oproti devadesátým rokům.

Děti musí autosedačku používat, dokud nedorostou 150 cm. Podle odborníků by i větší děti měly cestovat v sedačkách. Pouhý „podsedák“ je totiž chrání mnohem méně proti čelnímu i bočnímu nárazu.

ISOfix vs bezpečnostní pás

Pokud vaše auto nedisponuje systémem Isofix, je zbytečné připlácet si za sedačku, která ním disponuje. Tyto sedačky jsou i výrazně těžší.

Pokud však systém úchytů v autě máte, jedná se o skvělého pomocníka, který značně urychlí upínání a vyndávání dětské autosedačky z auta.
Systém Isofix je tříbodový, přičemž přední bod mohou mít jednotlivé značky aut řešen různě. Proto je dobré zkontrolovat, zda je právě vaše auto s vybranou sedačkou kompatibilní.
Sedačku s isofixem můžete v jiném autě klidně upevnit klasickým pásem. Ten zajistí stejnou bezpečnost, ovšem sedačka se v zatáčkách může více naklánět.
Feedo.cz: Tisíce autosedaček skladem

Podle čeho vybírat autosedačku

Řekněme si pár základních parametrů, na které je dobré se dívat při výběru autosedačky pro dítě:

  • Sedačky musí splnit evropskou normu ECE R/4404, nebo starší (ECE R/4403).
  • Sedačka musí pasovat do vašeho auta. Sedačky s označením Universal jsou použitelné téměř v každém autě.
  • Podle hmotnosti dítěte.
  • Podle výšky dítěte – hlava nesmí trčet nad opěrku sedačky.
  • Podle jednoduchosti (obtížnosti) instalace do auta.
  • Autosedačka musí být co nejpohodlnější – je dobré otestovat s dítětem.
  • Pokud kupujete bazarovou autosedačku, pečlivě zkontrolujte, zda není naprasklá (i pod látkou).
  • Pratelný povlak je rozhodně výhodou zejména u menších dětí, které si často ublinknou.
  • Pevná základna je výhodná, pokud ji využijete pro více autosedaček v průběhu růstu dítěte. V takovém případě díky opakovanému využití části konstrukce můžete značně ušetřit.
  • Na delší cesty je dobré zvolit polohovatelnou dětskou autosedačku. Dítě pak může spát v komfortnějí poloze a nepadá mu hlava.

Rozhodovat se můžete také podle toho, zda je sedačka určena k instalaci po směru, nebo proti směru jízdy. Cestování proti směru jízdy je výrazně bezpečnější a doporučuje se i u starších dětí, než jsou kojenci.

Autosedačka z bazaru – vyplatí se?

Rozhodně ano, ale... neměla by mít za sebou havárii. Důkladně tedy zkontrolujte její mechanickou pevnost. Po upnutí do auta s ní zkuste zatřást, případně zkuste jestli pod látkovým potahem nenahmatáte nějaké prasklé plasty.
Ideální je samozřejmě autosedačka od známých, kteří by vám nic nebezpečného neprodali…

Dětské autosedačky ve slevě

Klikněte na nabídkové menu eShopu Mall.cz níže a prohédněte si aktuální slevy. Nakupte v eShopu, ve kterém není problém nevyhovující sedačku bez problémů vrátit:

Prodej dětských autosedaček
Klikněte na menu a prohlédněte si autosedačky se slevou.

Kategorie autosedaček

Než děti dorostou do 150 cm, vystřídají i 4 autosedačky. Mnoho výrobců nabízí i kombinaci více kategorií, ovšem jak už to bývá, univerzál nikdy nebude tak pohodlný a bezpečný, jako sedačka, speciálně konstruovaná pro danou velikost dítěte.

Autosedačka vajíčko
Skořepina „vajíčko“

Skupina 0+ : od narození do13 kg, přibližně do12 až 18 měsíců

Pro kojence je ideální skořepina, umožňující transport v pololeže. Autosedačka se umísťuje proti směru jízdy na zadní sedadlo. Pokud dítě dosáhne maxima váhy pro skořepinu nebo když je vrchol jeho hlavy vyšší než horní část sedačky, je čas na nákup nového typu z další váhové kategorie.

Vybraná autosedačka musí být bezpečná i proti bočnímu nárazu, což obvykle zajištují zvýšené bočnice kolem hlavičky. Dobré jsou výškově nastavitelné pásy s centrálním utahováním.

Autosedačka se základnou
Autosedačka 9 až 18 měsíců

Skupina I: od 9 do 18 kg, přibližně od 1 roku do 4 let

Děti by už měly umět sedět samy, ale zpočátku potřebují oporu do všech stran. V této kategorii si už můžete vybrat z několika typů autosedaček (systém upevnění proti směru jízdy, systém se záchytným tělesem, systém kalhotových šlí, tříbodový pásový systém bez vlastního popruhového systému).

Tyto sedačky jsou polohovací pro pohodlné spaní a děti v nich sedí výš aby lépe viděly z oken. Cestování je tak hned o něco zábavnější.

Autosedačka by měla mít výškově nastavitelné pásy, nejlépe s centrálním utahováním.

Univerzální autosedačka
Autosedačka od 3 do 12 let

Skupina II: od 15 do 25 kg, od 3 do 7 let

Vybrat si můžete systémy se zádržným tělesem, kdy dítě sedí na normálním sedadle a zádržné těleso je umístěno přes nohy dítěte, nebo zádržné systémy se zvýšeným sezením.

Tyto autosedačky již nemají vlastní pásy a dítě se v nich se připoutává 3 bodovým autopásem. Pokud je to možné, použijte tento typ autosedačky až v okamžiku, kdy vaše dítě opravdu odrůstá z autosedačky předchozí kategorie. Také se pokud možno vyhněte použití tzv. podsedáků:

Skupina III: od 22 do 36 kg, od 6 let do 12 let

V tomto věku už se často nepoužívají klasické autosedačky, ale zvýšená sedla, která umožňují, aby byl popruh pásu pro dospělé ve správné pozici (pásy by měly vést přes pánev a rameno).

Autosedačky v této kategorii jsou vyráběné buď s pásy, které jsou později odnímatelné, anebo s předním pultem bez pásů.

Jaké typy autosedaček se vám osvědčily a před čím byste varovali? Napište nám názory do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat gril na dřevěné uhlí
Další článekPodle čeho vybrat papiňák

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ