Rýžovar je elektrický pomocník, který vypne přesně ve chvíli, kdy je rýže dokonale uvařená. Ta díky tomu nepopraská a neuvolní se z ní škrob. Rýže nasákne přesné množství vody, takže ji nemusíte cedit.
Výsledkem je dokonalá, sypká, nemazlavá a přesto jemně lepivá rýže, za kterou by se nestiděl ani kuchař v čínské restauraci. Ostatně kuchaři rýžovary sami používají.
Jaký objem rýžovaru zvolit
Zde asi není potřeba příliš radit, protože každý asi tuší kolik rýže potřebuje vařit. U malé rodiny stojí za zvážení, zda kvůli občasnému setkání širší rodiny kupovat velkoobjemový rýžovar, který zabírá zbytečně mnoho místa. Na druhou stranu na českém trhu nabízejí pokročilejší funkce právě jen větší modely.
Pro orientaci ještě dodejme, že objem 0,6 litru vystačí na porci pro 4 osoby.
1 litr je zárukou toho, že ve 4 členné rodiny zbyde i na přidání.
1,8 litru volí tam, kde se často vaří pro více osob, nebo na více dní.
Snadné umývání
Pro výběr rýžovaru je také důležitá snadnost jeho údržby. Vnitřek bývá zpravidla vyndavací.
Zjistěte si zda nehrozí zatékání kondenzované páry do meziprostoru rýžovaru a zda je možné vnitřek vložit do myčky.
Nepřilnavá plocha je bezesporu výhodou, ovšem nekvalitní levný teflon může vydržet kratší dobu, než poctivá nerez.
Bezpečnost
Rýžovar by měl být vybaven bezpečnostním jištěním s ochranou proti přehřátí a vyvaření vody. To vám ušetří nepříjemné čištění připálené rýže v případě špatného odhadnutí množství vody.
K tomu jsou praktické také vnitřní rysky, usnadňující odhadnuté množství vody a rýže.
Udržování teploty po uvaření
Téměř standardem je u rýžovaru přihřívání rýže po jejím uvaření, aniž by došlo k jejímu znehodnocení.
Varné programy dle typu rýže
Dražší „chytré hrnce“, řízené mikroprocesorem dokáží upravit délku doby vaření podle typu rýže, nebo podle účelu, ke kterému ji připravujete.
Nejlevnější rýžovary naopak často nemají ani vypínací tlačítko a zapínají se zapojením do zásuvky.
Rýžovary v akci
Klikněte na obrázek níže a prohlédněte si aktuální nabídku rýžovarů. Vždy se zde najde nějaký zlevněný kousek:
Multifunkční rýžovary
Tyto inteligentní elektrické hrnce prakticky nahrazují varnou desku a ty dražší dokonce papiňák (vaří až 2x rychleji) a troubu. Můžete je používat i ke zdravému k vaření v páře.
Spíše než o rýžovar se tedy jedná o multifunkční hrnces funkcí rýžovaru.
Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak vaříte rýži? Napište nám své zkušenosti do diskuze pod článkem.
Pěkný článek Danieli, s ženou jsme si koupili rýžovar už před několika lety. Máme ho do dnes a vaříme převážně jasmínovou rýži. Rýže se nedá srovnat s pytlíkovou, kterou jsme si vařili do té doby.