Papinův hrnec se jmenuje po svém vynálezci Denisu Papinovi, který v roce 1682 dal ochutnat jídlo z tlakového hrnce královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni lahodností a měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. Jedná se o šikovného pomocníka který nám urychlí přípravu jídla a zdůrazňuje chuť použitých potravin. Vařením v uzavřené nádobě zůstávají chuťové vlastnosti pokrmu výraznější. Zároveň máme v jídle větší množství vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Jak vybrat tlakový hrnec?

Bezpečnosti se nemusíte bát u žádného modelu. Všechny disponují robustní konstrukcí a bezpečnostní pojistkou. Při výběru se ale koukejte na následující:

Bezpečnostní pojistky: Standardem jsou dnes dva bezpečnostní ventily – pracovní a bezpečnostní, který pracuje ve chvíli skutečně vysokého tlaku, nebo pokud první ventil selže. Standardem je také pojistka, která nedovolí otevřít poklici, pokud je uvnitř vysoký tlak.

Dražší modely mají na sobě také indikaci tlaku uvnitř hrnce. Praktická je také možnost nastavení pracovního tlaku. Zeleninu tak můžete vařit při nižší teplotě, aby nepřišla o vitamíny a tuhému masu dopřejete teplejší lázeň.

Plodej papiňáků
Aktuální nabídka tlakových hrnců ve slevě – klikněte na obrázek pro zobrazení.

Velikost hrnce: Pro páry bez dětí bohatě stačí hrnce s objemem okolo 4 litrů. Pro 4 člennou rodinu však bude vhodnější 6 až 8 litrů. Vyrábějí se také sady více hrnců se společnou poklicí, což šetří místo.

Rysky uvnitř hrnce: jsou praktickou záležitostí, jelikož pomohou odhadnout množství pokrmu.

Ucha a držadla tlakového hrnce: by zvlášť u těžkých papiňáků měla padnout do ruky. Vychytanější modely umožňují ucha sklopit a šetřit tak místo ve skříni.

Nepřilnavá vrstva: je vždy příjemným bonusem

Elektrický papiňák

Elektrický tlakový hrnec je další rychlou a úspornou variantou vaření. „Chytrý“ hrnec nastaví dobu vaření podle zvoleného programu (maso, brambory…). Výhodou je i skutečnost, že se nemusí do hrnce dávat velké množství vody, takže maso není nikdy „ovařené“.

Elektrický papiňák
Prodej elektrických tlakových hrnců „papiňáků“ – klikněte pro aktuální nabídku

Elektrické tlakové hrnce disponují zpravidla i odloženým startem vaření, případně přihříváním po ukončení vaření.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Zkoušeli jste už digitální tlakový hrnec? Napište nám názory do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJakou koupit dětskou autosedačku
Další článekNejrychlejší kočárek na světě

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ