S freestylovými koloběžkami se dnes již nemusíte setkat pouze ve skateparku.
Streetové koloběžky se vyznačují rovnoměrným hranatým tvarem desky. Desky jsou široké adlouhé, stejně jako řídítka. Streetové koloběžky jsou větší, těžší a robustnější než modely do skateparku.
Koloběžky pro park mají zespodu skosené hrany, což je o něco méně příjemné v případě nárazu do holeně. Řídítka jsou zpravidla hliníková kvůli nízké hmotnosti. Deska je užší a kratší.
Dirtové koloběžky mají velká kolečka se vzorky, která si poradí i s nezpevněným terénem a downhillem.

Pokud vynecháme terénní koloběžky, můžeme zbylé stroje rozdělit do tří základních skupin. O každé si teď řekneme něco bližšího.

Skládací koloběžky

Skládací koloběžka s plastovými inline kolečky, kterou pořídíte v hračkářství nebo nespecializovaném sportovním obchodě je určená spíše jako dopravní prostředek. Určitě na ní nezkoušejte skákat na překážkách. Dlouho by takové zacházení nepřežila.

Amatérské freestyle koloběžky

Freestyle koloběžky pro začátečníky jsou určeny k nácviku základních triků, jako je bunnyhop, tailwhip, 180 a barspin. Konstrukce přežije i slidy na kovových překážkách.
Ve skateparku je pak potřeba se vyvarovat vyšších skoků a spíše kopírovat povrch překážek (rádiusy, fun boxy, bazény…).
Tyto začátečnické freestylové koloběžky jsou zpravidla určeny jezdcům od 6do 12 let s hmotností do 40 kg.

Pokud na začátečnické koloběžce bude dítě pravidelně skákat z výšky přes 20 cm, dříve nebo později začnou praskat plastová kolečka a projeví se vůle v řídítkách.

Cenově se amatérské dětské koloběžky pohybují mezi 2 a 3 tisíci. Pod 2 tisíce kvalitní koloběžku vyrobit nelze.

Pokud chcete koloběžku co už něco vydrží, sáhněte po modelu nad 3.000,- Kč s bezzávitovým hlavovým složením a ocelovými kolečky.

Profi skákací koloběžky

Profi koloběžku je možné si poskládat na míru z jednotlivých dílů, což doporučujeme lidem, kteří už nějakou dobu jezdí a vědí přesně co potřebují.

Pokud prostě jenom rider touží po profesionální koloběžce bez kompromisů, nebo pokud se jedná o velice odhodlaného začátečníka s vyšší váhou, je lepší sáhnout po továrním setupu v ceně nad 4 až 5 tisíc korun. Taková koloběžka už nabízí kvalitní díly a lze ji snadno dodatečně upgradovat. Levné koloběžky nemá smysl upgradovat už jenom proto, že kvalitnější díly vyšších řad nebývají ani kompatibilní.

Parametry trikové koloběžky:

Popis koloběžky na skákání
Foto zdroj: www.sportovnikurzy.cz

Uvedeme si pár základních parametrů, na které je dobré při nákupu koukat:

Hmotnost koloběžky

Pro některé triky je hmotnost koloběžky zásadním parametrem, pro jiné nehraje roli. U 25 kilového dítěte je ale rozdíl 1 kg znatelný.
Obecně platí, že lehčí koloběžky jsou z hliníkových slitin a u levnějších těžších modelů je zejména na řídítka používána ocel. Její výhodou je však vyšší odolnost.

Velikost koleček

Čím větší kolečka, tím rychlejší jízda a kolečka se méně smekají. Nevýhodou je o něco vyšší hmotnost.
Začátečníkům doporučujeme 100 mm kolečka a pokročilejším pak 110 mm. Pro profi jezdce a na velké rampy je lepší volit rozměry 120 až 125 mm.

POZOR: Kolečka nejsou volně zaměnitelná a pokud toužíte do budoucna po 120 mm průměru, myslete na to už při volbě vidlice, brzdy a desky, které s nimi musí být kompatibilní.

Tvrdost koleček na freestyle koloběžku

Kolečka z tvrdší směsi jedou rychleji a déle vydrží, měkčí guma nabízí vyšší přilnavost a lépe tlumí nerovnosti. NEBRZDĚTE SMYKEM! Brzda se používá jen při tricích. Pro zastavování je leopší brzdit nohou. Na gumě se pak vytvoří sjeté plošky a kolečka tak časem zničíte.

Výška řídítek

Při postavení se na desku by měla řídítka sahat mírně nad pas. Ruce by neměly být natažené.

Čím nižší řídítka, tím se budou snadněji provádět parkové triky, ale trpí při tom záda.
Řídítka není problém zkrátit podle potřeby. Jednoduše se uřízne přebytečný materiál.

Šířka řídítek

Milovníci streetu volí spíše vyšší a širší řídítka, která jsou stabilnější při vyšších rychlostech. Do skateparku jsou lepší užší modely.

Ergonomické prohnutí řídítek směrem k jezdci se nazývá Backsweep. Širší řídítka jsou backsweepem vždy pohodlnější. Další směry prohnutí (dolů, či nahoru) se označují jako downsweep / upsweep.
Řídítka mohou mít tvar písmene „Y“ nebo „T“
Y“ nabízejí vyšší pevnost, ale i hmotnost.
T“ řídítka jsou lehčí a jsou lepší a ideální pro začátečníky.

Prodej freestyle skákacích koloběžek
Prodej skákacích freestyle koloběžek Grit, Maui and Sons a Chili na HOPsej.cz

Kompresní systém

Kompresního systému drží koloběžku pohromadě. Spojuje řídítka, vidlici, desku a hlavové složení.
Základní dělení je na levné závitové a kvalitnější bezzávitové kompresní systémy.

Závitový sytém obsahuje závitovou vidlici, závitové hlavové složení a objímku. Používá se na nejlevnější freestyle koloběžky pro začátečníky. Dříve nebo později se u závitového systému projeví vůle a řídítka se začnou viklat.
Bezzávitové kompresní systémy jsou pokročilejším řešením a podle konkrétního řešení je v popisku najdete pod zkratkama ICS, HIC, IHC a SCS.

Z výše uvedeného vyplývá zásadní poznatek. Pokud si koupíte levnou začátečnickou koloběžku, nemůžete ji jen tak později upgradovat profi vidlicí nebo řídítky. Systémy jsou totiž nekompatibilní.

Závěrem

Snad jsem vám trochu osvětlili základní parametry freestylových koloběžek, podle kterých vybírat. Je jasné, že pokud máte lehké dítě, u kterého si nejste jisti odhodlaností, nemá smysl kupovat nejdražší model. Pokud se už ale projevilo jako odhodlaný sportovec, který jde d ovšeho naplno, dá se očekávat na koloběžce skákání z vyšších výšek a není na místě šetřit.

Přejeme mnoho najetých kilometrů a pokud hledáte něco klidnějšího, přečtěte si náš článek jak vybrat turistickou koloběžku.

Sdílejte
Předchozí článekRecenze běžeckých bot Nike Free 5.0 – klady i zápory
Další článekJakou vybrat dětskou chůvičku

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ