Chystáte se na výlet autem, pěšky, nebo na kole? Plánujete dlouhodobější stanování na jednom tábořišti, nebo budete stanovat každý den na jiném místě? To je jenom pár základních otázek, které byste si měli před nákupem nového stanu položit.

Při následném výběru správného stanu pak zvažte jednotlivé parametry, vyjmenované níže a hned budete vědět jaký stan koupit pro vaše účely.

Malý stan
Velikost stanu je důležitým parametrem…

Kolik osob bude ve stanu nocovat?

Určitě dodržujte doporučený maximální počet osob, pro které je stan určen. Ve větším počtu se nejspíše někdo bude dotýkat stěn a u jednoplášťových provedení hrozí narušení nepromokavosti. Nemluvě o tom, že budete všichni druhý den neodpočatí.

Pro rodiny a větší party je lepší než několik malých stanů pořídit velký rodinný stan, jemuž se budeme věnovat v samostatném článku.

Tvar konstrukce stanu

Různá provedení stanu mají různé výhody a nevýhody. Uvedeme alespoň ty nejzákladnější:

Áčko

Nejklasičtější stan, s nímž se už ale dnes v obchodech prakticky nesetkáte. Využitelnost prostoru uvnitř je oproti moderním tvarům menší a v odolnosti proti větru také poněkud zaostává.

Jak vybrat správný stan
Cestovatelsý obchod nabízí vtipné festivalové stany i stromový speciál. Jaký stan se vám líbí nejvíc?

Tunelová konstrukce

Tunelové stany umožňují nejlepší využití vnitřního prostoru. Základní tunel si vystačí se dvěma pruty, díky čemuž je stan po sbalení velice lehký. Nevýhodou pak ovšem je nesamonosná konstrukce, kterou je potřeba zajistit alespoň 4 kolíky. Při stavbě je dobré se zamyslet nad tím, ze kterého směru bude foukat nejvíce vítr a stan daným směrem pořádně zajistit.

Stan typu „kopule“

Kopulové stany jsou mezi turistickými ty nejrozšířenější. Samonosná konstrukce je velice jednoduchá na stavbu. Při nákupu je dobré sáhnout po kopuli s co největší předsíní, pod kterou lze za deště vařit, nebo do které lze odložit mokré oblečení.

Asymetrické (geodetické) kopule

Tyto stany jsou vhodné do extrémnějších podmínek s prudkým větrem. Konstrukce je zpevněná větším množstvím prutů, které se neprotínají v jednom místě.
Daní za vyšší odolnost je vyšší hmotnost a delší doba stavby.

Stany se slevou:

Kliknutím na obrázek níže si můžete prohlédnout aktuální nabídku stanů ve slevě na 4camping.cz.

Stany husky ve slevě
Klikněte na obrázek a prohlédněte si stany Husky ve slevě.

Materiál prutů

Nejlevnější stany ze supermarketů mají pruty plastové vhodné pro zřídkavé využití v nenáročných podmínkách.
O něco kvalitnější stany mají pruty z laminátu. Ten však při případném prasknutí může protrhnout tropiko.
Proto byly vyvinuty pruty durawrapové. Na laminátových tyčích je zde nalisována polyesterová folie, která pruty zpevňuje a zamezuje jejich třepení při případném prasknutí.
Nejlehčí, nejpevnější, ale také nejdražší jsou duralové tyče.

Jednoplášťový vs. dvouplášťový stan

Klasické jednoplášťové stany mají výhodu v nižší hmotnosti, ovšem při dešti je zde vyšší pravděpodobnost jejich promoknutí.
Kvalitnější stany jsou proto dvouvrstvé. Vnitřní stan chrání před hmyzem a je prodyšný, spojený s nepromokavou podlážkou. Vnější stan „tropiko“ je nepromokavý. Sráží se na něm vlhkost a ztéká mimo vnitřní stan.

Metody stavby dvouplášťového stanu

Pokud zvolíte dvouplášťový stan, máte ještě na výběr ze dvou variant stavby.

U první varianty se začíná postavením vnitřního stanu, přes který se následně přetáhne tropiko.
Druhý typ začíná stavbou tropika, na nějž se následně zavěsí vnitřní stan. Druhý způsob stavění je výhodnější v tom, že lze postavit samostatné tropiko, navíc vám při stavbě za deště nezmokne vnitřní stan, takže karimatkaspacák neleží v mokru.

Turistický stan
Stan pro časté přesuny by měl být lehký a skladný…

Hmotnost sbaleného stanu

Hmotnost je důležitým parametrem při častějších přesunech po vlastní ose. Pro velké rodinné stany, které přivezete autem samozřejmě nehraje roli.

Snadná stavba stanu

Čím více prutů, tím náročnější stavba, ovšem zpravidla také lepší stabilita ve větru.

Nejsložitější jsou samozřejmě velké rodinné stany. Podstatně rychleji lze postavit klasické dvouplášťové samonosné stany.
Nejrychlejší na stavbu jsou stany s vnější konstrukcí, jelikož odpadá nutnost přehození a přichycení tropica. Ložnice je již integrována uvnitř stanu.

Odvětrávání stanu

Každý stan by měl nabízet možnost odvětrávání. Zejména u stanů pro více lidí je dobré mít dva vstupy, pomocí nichž lze udělat průvan.

Zlevněné stany
Klikněte na obrázek a prohlédněte si zlevněné stany na Mall.cz

Odolnost vůči dešti

Zde je potřeba hledět na vodní sloupec. Pro přespání na festivalu stačí sloupec 1500 mm, ovšem u turistických stanů je vhodnější sáhnout po variantě s vodním sloupcem alespoň 3000 mm. Nezapomínejte že stan stárne a vlastnosti se zhoršují.

Před nákupem se také podívejte zda je nějak řešena nepromokavost švů zátěrem nebo podlepením.

Podlážka, na kterou při klečení vyvíjíte enormní tlak, by měla mít vodní sloupec alespoň 5000 mm.

Co vám zpříjemní stanování

  • praktické kapsy pro ukládání drobností
  • síťka pod stropem stanu pro rozložení vlhkého oblečení nebo odložení čelovky
  • při krátkých výletech za dobrého počasí je fajn, pokud konstrukce umožňuje stavbu tropika bez vnitřní moskytiéry, což ušetří místo a hmotnost v batohu
  • dražší tropika jsou odolná vůči vzplanutí a šíření trhlin. Pokud tedy na stan spadne jiskra, zůstane v něm pouze malá dírka, která se dá opravit

Tak teď už víte jaký stan koupit pro svoje účely. Máte zkušenosti s něčím, co jsme v článku zapomněli zmínit, případně máte dotaz? Napište nám do diskuze pod článkem.

Přejeme vám skvělé počasí při stanování!

Sdílejte
Předchozí článekJaký vybrat spacák
Další článekLetní mňaulympiáda 2016

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ