Recenze běžeckých bot Nike Free 5.0 – klady i zápory

0
4320
boty na běh

Během několika posledních let se běžecké boty Nike Free 5.0 staly jedněmi z neprodávanějších. Boty můžete vidět při běžných činnostech např. v parku nebo jako boty do města.

Nike Free 5.0 asi neuvidíte moc často na běžecké dráze, protože svou velkou popularitu získaly spíše, jako boty na běžné nošení než na běh. K tomu přispívá také jejich módní design.

S první verzí běžeckých bot Nike Free jste se mohli setkat již od roku 2009. Svou středně tenkou a super pružnou podešví a minimálně strukturovaným svrškem jsou inspirovány populárním běháním naboso. Právě proto je Nike popsal jako boty určené pro posílení chodidla před přechodem na běžecké boty, které již v podstatě nemají podrážku.

Osvědčí se na kratší nebo střední vzdálenosti, kde se uplatní jejich lehkost a pružnost.

Recenze běžeckých bot Nike

Model Nike Free 5.0 přidal více polstrování, takže běh v nich je mnohem pohodlnější. K této úpravě dal určitě podnět méně úspěšný model z roku 2014, který omezil právě to polstrování a to v některých případech mohlo vést i k bolestem při běhu.

Parametry

Nike Free 5.0 model 2015 váží 215 gramů ve velikosti 9. Zadní část podrážky je vysoká 23 mm a v přední části je 15 mm.

Hodnocení

Běžecká bota je velmi pohodlná, což má vliv na její popularitu. Přichází s duhovými barvami, takže vypadá velmi dobře. Je víceúčelová, jak na běh, tak pro běžné nošení.

V přední části boty je celkem velkorysé místo pro nohu. To jistě oceníte hlavně, pokud jste zvyklí na užší boty, které v přední části nenechávají prstům moc velký prostor. Ideální je výběr obuvi tak o půl čísla větší právě pro využití tohoto prostoru navíc.

Jedna z věcí, která je na Nike Free 5.0 dobrá je absence plastového čítače v patní části boty. Jde v podstatě o plastovou vložku, která se nachází v zadní části boty a zpevňuje ji.  U Nike Free 5.0 není, takže si můžete užít pocit pružnosti i v zadní části boty. Této výhody mohou využít také běžci nebo lidé, kteří mají problémy s achillovou šlachou.

Horní část boty je měkká a pohodlná, můžete ji nosit také bez ponožek. Tkaničkou jsou umístěny mírně na stranu. Dá se říci, že Nike Free 5.0 patří k velmi pohodlným botám.

Podrážka

Nike Free 5.0 má charakteristickou podrážku, která je velmi flexibilní. V podstatě bude kopírovat veškerý váš pohyb, bez nějaké kontroly, jako tomu bývá u některých jiných běžeckých bot. Určitou nevýhodou je pak to, že pokud např. máte větší pronaci na jednu nohu, tak se to projeví.

Zároveň je třeba počítat, že díky měkké a relativně nízké podrážce, budou hlavně u delších běhů, cítit víc dopady chodidla na povrch. Právě z toho důvodu bylo již na začátku řečeno, že bota je určena spíše pro běžné používání bez větších běžeckých ambicí.

Závěr

Běžecké boty Nike Free 5.0 2015 jsou lehké, pružné a neuvěřitelně pohodlné. Pokud je chcete využívat, na běžné nošení jsou ideální volbou. V případě běhu nejsou pro nějaké delší tréninky příliš vhodné, neboť příliš neřeší odpružení. Pro krátké či střední běhy jsou solidní volbou.

Jak vybrat vhodné běžecké boty vám poradí v běžecké speciálce – Můjběh.cz

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat rodinný stan
Další článekJak vybrat freestyle koloběžku na skákání

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ