Pokud vám jde čistě o osobní váhu se základní funkcí, bez zbytečných technologických vychytávek, stačí kromě ceny zkontrolovat tři základní parametry:

  • Rozměry váhy by měly odpovídat velikosti vašich chodidel. Lidem s velkými nohami totiž mohou na některých menších modelech trčet prsty, čímž se zhoršuje přesnost.
  • Přesnost váhy udává výrobce v popisku mezi hlavními parametry. Pro orientační zvážení postačí jakákoliv levná osobní váha.
  • Nosnost by si měli zkontrolovat lidé, trpící vyšší nadváhou. Na trhu jsou váhy s nosností do 100, 120, ale i 250 kg.

    osobni-vaha-mall
    Klikněte pro akční nabídku na Mall.cz

Analogová váha

Pro výše uvedené základní využití vám bohatě postačí nejlevnější analogová váha, která ukazuje spíše orientační hodnoty. Stovky gramů se na ní jednoduše odečítají jen těžko.

Výhodou je absence baterií a velice rychlé vážení.

Digitální váha

Digitální váha umožňuje na velkém displeji odečet hmotnosti s přesností na stovky gramů. Jak si řekneme níže, dražší digitální osobní váhy toho umí mnohem víc:

Váha s měřením tuku

Dnes si můžete pořídit digitální osobní váhu s analyzérem, která je schopná doporučit maximální množství kalorií na den. Díky tomu si snáze udržíte, nebo snížíte svou hmotnost.

Pokud chcete změřit podíl tuku, svalové hmoty nebo vody v těle, musíte do její paměti zadat svůj věk, výšku, případně další údaje. Z toho důvodu je potřeba při výběru váhy počítat s tím, že pro větší rodinu musí přístroj umožňovat uložení většího počtu osob.

Váha provádí měření pomocí bioelektrické impedance. Během vážení vyšle do těla necitelný proud  a měří jeho průchod tělem. Tuk, kosti a svaly mají různý odpor a váha vám pak prozradí o vašem těle spoustu čísel se zkratkami jako jsou BMR, BMI a AMR. Pojďme si je přeložit do laického jazyka:

  • Co je to BMR? Bazální metabolický výdej určuje kolik kalorií vaše tělo denně potřebuje k celodennímu provozu základních životních funkcí (dýchání, srdeční činnost…).
  • Co je to AMR?  Aktivní metabolický výdej udává počet kalorií, které tělo potřebuje pro základní pohyb a standardní denní aktivitu.
  • Co je to BMI?  Body mass index je sporným ukazatelem nadváhy, či naopak podvýživy. Počítá se z váhy a výšky, ovšem nezohledňuje zda je hmotnost tvořena svaly, nebo tukem.

Dražší váha s analyzérem vám nabídne mnohem více ukazatelů, ovšem tyto jsou nejčastější. Údaje berte vždy s rezervou, protože domácí váhy nikdy nedosahují přesnosti srovnatelné s medicínskými profesionálními přístroji.

Jak vybrat osobní váhu
Osobní váhy na prodej se slevou najdete také na Alza.cz. Klikněte pro aktuální nabídku.

Chytrá osobní váha

Fanoušci mobilních aplikací a chytrých zařízení si jistě pořídí váhu, kterou lze propojit s mobilním telefonem. Dodávané aplikace následně mohou vytvářet zajímavé grafy nejen vývoje hmotnosti, ale i dalších ukazatelů.

Při nákupu ověřte, zda se připojuje přes WiFi/ BlueTooth přímo k telefonu, nebo přes domácí WiFi přímo na internet.

Další zajímavé funkce

  • Ekologicky smýšlející zákazníci ocení solární osobní váhy, do kterých není potřeba kupovat baterie a které nabízejí všechny výhody digitálních osobních vah.
  • Mluvící osobní váha je skvělým společníkem zejména pro slabozraké a nevidomé.
  • Opravdu chytré váhy rozeznají jednotlivé členy domácnosti podle hmotnosti. Pokud Mají někteří členové podobnou hmotnost, požádá je o identifikaci.
  • Měření teploty a vlhkosti v místnosti je příjemným bonusem některých vah.

A jaké jsou vaše zkušenosti s osobní váhou? Jaké funkce nejčastěji používáte a jaké vám chybí?
Napište nám své recenze a zkušenosti do diskuze pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekO magazínu Tomikup
Další článekJak utišit plačící dítě

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ