Měníte žárovky v autě každých pár týdnů, anebo si ve srovnání s jinými auty připadáte jako bludička? Pak je možná na čase poohlédnout se po vhodnějším typu autožárovky, která rozsvítí světlomety podle vašich představ a na dlouhou dobu. Pojďme se podívat podle čeho vybírat autožárovku.

Patice H4 nebo H7?

Abyste měli jistotu, že žárovka do světlometu bude pasovat, ujistěte se v manuálu svého automobilu jaká patice je ta pravá. Pokud si nejste jisti, pomůže vám s výběrem konfigurátor některého z předních výrobců autožárovek. Vyzkoušejte například nástroj pro výběr autožárovky OSRAM, nebo Philips.

Pomocí nástroje najdete doporučené modely žárovek a nejlepší cenu si můžete ověřit například na Heuréce:

Pokud nemáte xenonová nebo LED světla, nejčastěji se setkáte se dvěma paticemi:

  • Žárovky H7 – jednovláknové autožárovky pro moderní světlomety s oddělenými dálkovými a potkávacími světly.
  • Autožárovky H4 – dvouvláknové žárovky pro jednodušší světla starších vozidel.

Autožárovky s větší svítivostí nemusí být výhrou

Pamatujte, že TOP modely mívají často svou vysokou svítivost vykoupenu nižší životností. Pokud je tedy u vašeho vozu kvůli výměně žárovky potřeba odšroubovat nárazník a na 2x si zlomit ruku, bude nejspíše vhodnější sáhnout po žárovce s o něco nižším svitem, ale delší životností.

V autoservisu vám zpravidla při výměně prasklé žárovky nainstalují nejlevnější řešení. Za příplatek v řádu desítek procent přitom můžete pořídit žárovku s vyšším svitem i delší životností.

Další parametry autožárovky

Pokud nejste technický typ, možná vás v popisku mírně znejistí termíny, jako je světelný tok, chromatičnost, nebo příkon. Proto si jednotlivé parametry alespoň v rychlosti osvětlíme:

  • Příkon žárovky do auta by neměl v případě patice H7 překročit 55 W. U H4 je maximum 60 wattů. Na vyšší výkon nejsou běžné světlomety konstruované a nadměrné ohřívání žárovky by mohlo nenávratně zničit reflektor.
  • Světelný tok vyjadřuje množství vyzářené světelné energie. Kvalitní žárovka do auta nabídne kolem 1500  lumenů.
  • Chromatičnost udává barvu světla. Autožárovka s teplotou kolem 3000 kelvinů bude nažloutlá „teplá“, 6000K je chladně bílá a 1200K je namodralé světlo. Na českých silnicích je povoleno pouze bílé světlo.

Led žárovka pro automobil

Pokud toužíte po životnosti až 50 000 hodin, možná vás oslovily LED žárovky do auta. Zpravidla se s nimi setkáte v modernějších autech a montují se do speciální patice. LED žárovky s paticí H7 se na českém trhu vyskytují většinou bez potřebné homologace. Nedostatečně chlazená LED autožárovka může způsobit nenávratné poškození světlometů.
Homologovaná auto žárovka musí být označena homologační značkou ve tvaru E + číslo země (E8 pro Českou republiku).

Autožárovky se slevou

A nyní drobný tip: Zvolte si svou patici a prohlédněte si autožárovky, které jsou právě ve slevě na Alze:

prodej autožárovek
Rozklikněte a prohlédněte si aktuální nabídku autožárovek ve slevě

A jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem žárovky do auta? Preferujete halogen, xenony, nebo LED? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekPodle čeho vybírat stan na párty
Další článekJaký vybrat topinkovač

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ