Kuchyňského robota, automatickou pračku nebo myčku má doma už prakticky každý. Proč tedy nepřenechat moderním technologiím i starost o luxování? Robotický lux vysává různé druhy povrchů a díky rotačním kartáčům zvládne robo vysavač i hůře dostupná místa a rohy. Podle čeho si tedy vybrat ideálního luxovacího robota přesně pro vás?

Robot vysavač a podlahová plocha

Robo lux je skvělý na pevné podlahy (lino, plovoučka, parkety, dlažba…), a to zejména na likvidaci prachu, drobků či chlupů po domácích mazlíčcích. Přestože výrobci doporučují automatické vysavače i pro luxování koberců, většina srovnávacích testů vyhodnocuje kvalitu robotického úklidu koberců jako velmi slabou.

Vysávací robot a nábytek

Jednou z klíčových vlastností roboluxů je orientace v prostoru, díky níž mohou vysávat systematicky. Čím je váš byt členitější, tím lepší navigaci budete potřebovat. Robot lux bez navigace jezdí náhodně, naráží do nábytku a stěn a vysaje jen přibližně 3/4 plochy bytu. Robotický vysavač s jednoduchou senzorovou navigací a s pohybovými algoritmy je na tom o lépe a zvládne vyčistit cca. 85 % ploch. Nejlepší, a samozřejmě nejdražší, jsou modely automatických vysavačů s pokročilými navigačními systémy (GPS, kamery, lasery aj.) – vysávají rychle a s téměř 100% efektivitou.

robo vysavač se slevou
Klikněte a prohlédněte si robotické vysavače Vileda, Kärcher, Elektrolux, Sencor a další ve slevě na Alza.cz

Luxovací robot a baterie

Zásadním faktorem pro výběr robotického luxu je také celková plocha vašeho bytu. Pro rozlehlejší prostory bude vhodný robo vysavač s vyšší kapacitou baterie a s modernější baterií Li-on namísto obvyklejší levnější Ni-Mh baterie.

Robot-vysavač a sací výkon

Jedním z uváděných ukazatelů je u robovysavače sací výkon, který ale ve skutečnosti není až tak důležitý – nečistoty jdou totiž přímo do sběrné nádoby a robot se na jedno místo vrací i čtyřikrát, takže nepotřebuje takový „tah“ jako klasický vysavač s hadicí.

Robotický lux a kartáče

Dalším uváděným faktorem – tentokrát skutečně důležitým – je u roboluxů typ kartáčů. Štětinové kartáče jsou tiché, ale zamotávají se do nich vlasy a chlupy. Lamelové kartáče jsou účinnější, ale hlučnější. V každém případě počítejte s tím, že kartáče je potřeba měnit přibližně jednou až dvakrát do roka, takže máte možnost vyzkoušet, který typ vám bude u vašeho robotického vysavače více vyhovovat.

Robotický vysavač sleva
Klikněte a prohlédněte si robotické vysavače v akci. Nejdete zde značky iRobot, Vileda, Kärcher, Elektrolux  a další.

Vysávací robot a filtry

Filtry jsou u automatických luxů významným faktorem. Pokud trpíte na alergie (např. pylové, prachové, na roztoče), určitě si pořiďte robolux s HEPA filtrem, který zachytí nečistoty až do velikosti 0,3 mikronu (= 0.0003 mm). Pro nealergiky stačí u robotických vysavačů obyčejné filtry. V každém případě počítejte s jejich výměnou každých 3 až 6 měsíců.

Robovysavač a co nepotřebujete

Závěrem uvádíme dvě vylepšení, které výrobci rádi vyzdvihují, ale u robotických vysavačů fakticky nemají zásadní váhu. Prvním z nich je zabudovaný mop na vytírání. Tyto kombinované robovysavače bohužel většinou neprovedou dobře ani vysávání, ani vytírání. Pokud toužíte po kvalitně vyluxovaném i vytřeném bytě, pořiďte si k robovysavači raději samostatný robotický mop. Druhým skoro zbytečným doplňkem je zabudovaná UV lampa pro ničení bakterií a roztočů – bohužel ve většině případů je lampa příliš malá a tím také neúčinná.

Doufáte, že dostanete robotický vysavač od Ježíška? Nebo už robotický lux máte doma? A jak vám slouží? Podělte se o svoje rady, zkušenosti a tipy v diskuzi!

Sdílejte
Předchozí článekJaká sklenice na rum?
Další článekJak vybrat zimní bundu
I have no special talents. I am only passionately curious.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ