Meteostanice podle způsobu měření

Domácí meteorologické laboratoře se v první řadě dělí podle toho, jakým způsobem získávají a zpracovávají data.

Barometrické meteorologické stanice mají integrované čidlo na měření barometrického tlaku a počasí vyhodnocují na základě údajů z něj. Pokročilejší meteostanice sledují také vývoj atmosférického tlaku. Pokud stanici připojíte na další externí čidla, může zpracovávat a vyhodnocovat i údaje o vlhkosti, síle větru, východu a západu slunce a řadu dalších informací.

Online meteostanice jsou připojené k internetu a data získávajíc z lokálních meteorologických serverů – tedy se spoléhají na hodnoty měřené obvykle pro rozsáhlejší oblast, nikoliv lokálně. Spolehlivost předpovědi může být tedy nižší.

Třetí možností jsou meteolaboratoře napojené na švýcarský systém Meteotime, který centrálně provádí vyhodnocování teploty, vlhkosti vzduchu a rychlosti větru. Meteostanice je radiově přijímá a zobrazuje. Stejně jako v předchozím případě nemusí být spolehlivost úplně 100%.

Zajímavou variantou jsou kombinované meteostanice, u kterých můžete mj. sledovat, který typ měření – zda lokální, či profesionální centrální, má větší přesnost.

Meteorologická laboratoř podle typu displeje

Zvolte si takovou velikost displeje, která vám bude vyhovovat – někomu stačí malé okénko, někdo preferuje větší rozměry, kdy nebude na čtení potřebovat brýle.

V nabídce jsou prakticky všechny typy displejů – V.A. displeje s vysokým kontrastem, barevné LED displeje, TFT displeje s nastavitelným kontrastem a světelností ve fotorámčecích či LCD displeje s nízkou spotřebou.

Domácí meteocentrum podle hodnot, které měří

Domácí meteorologická zařízení mohou měřit kde co – je jen na vás, rozmyslet si, jaké údaje skutečně využijete. V závislosti na tom si zvolte, která čidla by vaše meteostanice měla mít.

Prodej meteostanic
Meteostanice se slevou na Alza.cz. Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky

Kromě teploty (vnitřní i venkovní), může meteorologická stanice měřit také vlhkost vzduchu (pokud je vybavená hydrosenzorem), dešťové srážky (má-li srážkoměr), rychlost a směr větru (pokud je vybavena čidlem pro měření větru), intenzitu UV záření (opět speciální čidlo). Kromě toho může meteostanice umět vypočítat pocitovou teplotu (kombinací informací o vlhkosti a teplotě), rosný bod (při jaké teplotě začne ze vzduchu kondenzovat voda), východ a západ slunce či fáze měsíce (tyto údaje jsou obvykle součástí softwaru zařízení nebo se získávají online).

Elektronická rosnička podle ceny

Jednoduché pravidlo říká – čím dražší domácí meteostanice, tím více údajů a přesněji měří. Nejlevnější typy domácích meteocenter pořídíte od 100 Kč, největší výběr pro běžné použití nabízí cenová hladina mezi 1 000 a 2 000 Kč. Nad 3 000 Kč pak koupíte už většinou modely určené pro meteorologické nadšence a poloprofesionální meteorologické laboratoře.

Co ještě může meteoradar umět?

Prodejna meteostanic
Nabídka meteostanic na Mallu

Kromě výše uvedených typů měření může vaše nová elektronická rosnička zvládat například

  • fungovat jako hodiny a budík
  • zvukem upozornit na dosažení hodnot, které jste si předem nastavili
  • zaznamenávat dříve naměřené údaje až stovky dní
  • přihlásit se sama o dobití

Při nákupu meteostanice se také zaměřte na dosah čidel, v dnešní době většinou již bezdrátových, který je obvykle v rozpětí od 30 do 150 m. Od dosahu deklarovaného výrobcem raději odečtěte 10 m, ať máte jistotu bezchybného přenosu dat.

Prověření výrobci

Určitě neuděláte chybu, pokud s pořídíte domácí meteo stanici značek Conrad, Emos, Garni, HAMA, Hyundai, Kestrel, Oregon Scientific, Renkforce Technoline, Sencor, TFA

Uvažujete o koupi domácí meteostanice? Nebo dokonce máte už elektronickou rosničku doma? A jak jste spokojeni s přesností jejích předpovědí počasí? Napište nám do diskuze – uvítáme vaše rady, tipy a doporučení!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat diář
Další článekJak vybrat dron
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ