Dříve než naše dítko půjde do školy, bychom mu měli koupit psací stůl, který bude v budoucnu velmi často potřebovat. V obchodech s nábytkem se setkáme s různými dětskými stoly, ať už psacími či pracovními se spoustou možností designů, tvarů a materiálů. Při výběru nesmíme zapomenout na to, že dítě bude u stolu trávit až několik hodin denně, proto je důležité dbát na kvalitu stolu, která musí být přizpůsobena právě našemu dítěti. Ale jak jen vybrat ten správný? To Vám poradíme níže.

Správné rozměry dětského psacího stolu

Správné rozměry psacího stolu jsou jedním ze základních parametrů při výběru dětského stolu. Důležité je se především soustředit na výšku stolu a na velikost jeho plochy.

Výška stolu

Výška stolu by měla odpovídat výšce dítěte. Je důležité dbát na to, aby se při psaní dítě nehrbilo a nebyly mu tím způsobeny zbytečné zdravotní potíže. Dítě by mělo sedět rovně a celkově se cítit u stolu pohodlně. Základní parametry takovýchto stolů se pohybují od 72 do 75 cm. Ideální je pořídit stůl s nastavitelnou výškou, který můžete s rostoucím dítětem kdykoliv nastavit na požadovanou výšku. Tyto stoly se mohou většinou nastavovat od 50 do 75 cm a bývají dražší než klasické stoly.

Velikost plochy stolu

Pokud vybíráme dětský psací stůl, musíme zvážit, co všechno bude nutné na stůl umístit. Měla by tam být volná plocha na psaní domácích úkolů, místo na odkládání knížek, sešitů a psacích potřeb, místo pro lampičku a místo pro jiné školní potřeby. Minimální délka stolu by neměla klesnout pod 100 cm. Doporučený rozměr pro dětský psací stůl je mezi 110 a 120 cm a hloubka kolem 60 cm. Některé stoly už se vyrábějí také s nastavitelným sklonem plochy. Při psaní je ideální nastavit sklon na 10 až 15°. Přizpůsobení sklonu plochy stolu přispívá ke správnému držení těla Vašeho dítěte.

Materiál dětského psacího stolu

V současnosti si můžeme vybrat z nespočetně mnoho materiálů a barev. Pokud stůl nekupujete zrovna jako dárek, který by měl být překvapením, pak respektujte názor a vkus Vašeho dítěte. Je to právě Vaše dítě, které u stolu bude trávit čas.

Nejčastěji se stoly vyrábějí ze smrkového, bukového, dubového a březového dřeva. Nicméně nejkvalitnější a zároveň nejdražší jsou stoly z masivu. Stoly se také vyrábějí z jiných materiálů jako je plast, dýha či kov. Musíme brát také v potaz, jaký druh nábytku je v pokoji, do kterého budeme pořizovat stůl, abychom pokoj měli pěkně sladěný. Důležité je také vybírat materiál podle toho, zda nezanechává skvrny například od temper nebo od jiných barev, které dítě ve školních letech určitě bude používat.

Úložné prostory ve stole

Pro každé dítě je důležité mít úložný prostor, ať už v šatní skříni nebo u postele. U psacího stolu si musíme rozmyslet, kde všude chceme úložný prostor mít. Měli bychom si předem stanovit počet a rozmístění šuplíků. Šuplíky mohou být pevnou součástí stolu nebo mohou být na kolečkách a mít podobu zásuvek či zásuvkových kontejnerů, se kterými jde kdykoliv hýbat.

Tvar dětského psacího stolu

Nejpoužívanějším a klasickým tvarem psacího stolu je tvar obdélníku. Můžeme se také setkat se stoly rohovými nebo s takovými, které jsou tvarovány do oblouků. Pokud se jedná o dětský psací stůl, doporučujeme právě takový stůl, který má rohy tvarovány do oblouků, jelikož pro dítě je to bezpečnější než klasický obdélníkovitý stůl. Výhodou rohových stolů je úspora nevyužité plochy a dostatek místa pro nohy. Nicméně tyto stoly nabízejí mnohem méně úložného prostoru než klasické obdélníkovité stoly.

Osvětlení

Dětský psací stůl je důležité umístit na místo, kde na něj dopadá denní světlo. Pravákovi z levé strany, levákovi z pravé. Stejně tak je důležité umístění lampičky. Lampička by měla být umístěna tak, aby si dítě nekazilo v šeru oči a dobře vidělo na plochu před sebou.

 

Kupovali jste už někdy dětský psací stůl? Chcete se s námi podělit o Vaše zkušenosti? Napište nám své rady a tipy do diskuze pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat správný koberec do bytu
Další článekJak vybrat nejlepší meloun

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ