Když se řekne „Eko Vánoce“, každého v první řadě napadne použití recyklovaných obalů, živý stromeček v květináči s přírodními ozdobami, případně omezení konzumace masa.
Největší plýtvání mají ale po celém světě na svědomí zbytečné a nevhodné dárky. Právě proti těm bojuje česká aplikace VOLOwishlist.com

Nechci žádné dárky, nic nepotřebuji

Tak tahle odpověď je noční můrou každého, kdo se vás zeptá co byste si přáli k Vánocům. Uvědomte si, že touto odpovědí stavíte své nejbližší do těžké situace, protože většina z nich vám chce dát alespoň drobný dárek. Budou tedy improvizovat a dostanete dárky, u kterých budete muset předstírat radost, než je po měsíci vyhodíte nebo darujete dál.

Řekněte si o praktické vánoční dárky

I člověk se zero-waste životním stylem si občas něco potřebuje koupit. Sepisujte si svá praktická vánoční přání do seznamu na VOLO wishlist nebo v mobilní aplikaci VOLO a až se vás někdo zeptá „Co by sis přál(a) k Vánocům“, jednoduše mu dáte odkaz na svůj wishlist:

Žádné plýtvání díky rezervaci dárků

Vaši blízcí si mohou ekologické dárky zarezervovat, takže nedostanete nic 2x. Rezervaci však nevidíte, takže o překvapení nepřijdete.

Ekologické dárky pro děti

Všichni to známe. Rodiče mají jasnou představu o chytrých dřevěných hračkách, které rozvíjejí dětskou fantazii. V každé rodině je ale milovník plastových uřvaných hraček, kterými by nejradši zaplnil váš byt. Vytvořte si na VOLO seznam s tipy na dětské dárky podle vašich představ a dejte sbohem nevhodným a neekologickým dárkům od lidí, kteří prostě nevěděli co jiného koupit:

Seznam dárků pro miminko
Na VOLO snadno vytvoříte dopis pro Ježíška i miminku.

Zkuste si podobný dopis Ježíškovi vytvořit hned teď. Kdykoliv ho můžete aktualizovat na webu VOLOwishlist.com nebo v jeho mobilní aplikaci:

Ekologické vánoce v bodech:

Ano, ideálem jsou zero-waste Vánoce, ale každý tohoto cíle prostě nění schopen nebo ochoten dosáhnout. Už jenom to, že čtete tento článek a zamýšlíte se nad problematikou ekologie je však první krok. Každý z níže uvedených kroků se počítá:

  • Upřednostňujte lokální produkty
  • Pořiďte si vánoční stromek v květináči
  • Pokud máte uříznutý stromeček, nevyhazujte ho do komunálního odpadu
  • Co nejvíce recyklujte obaly
  • Vyhněte se zbytečným dárkům ve stylu „Jen abych něco dal“
  • Pošlete nevhodné dárky dál a nevyhazujte je
  • Nakupujte pouze tolik, kolik spotřebujete a ideálně bez obalu

Magazín VOLO doporučuje:

Hledáte tipy na ekologické vánoční dárky? Darujte třeba knížku Konec doby odpadové od Pavly Wernerové. Jedná se o průvodce na cestě za lepší planetu a zdravější já…

Jaké další vánoční tipy vás napadají?

Napište nám do diskuse své postřehy a nápady pro ostatní. Budeme rádi za každou skvělou myšlenku

Přejeme příjemné, pohodové Vánoce ekologicky a beze stresu

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ