Operace kolene, přetrhané kolenní vazy, anebo jakékoliv jiné zranění kolene už nemusí znamenat konec lyžování a vyloučení z rodinných zimních radovánek. Sněžné brusle (někdy také snowskates, nebo tomseny podle nejvýznamnějšího výrobce) jsou pro mnoho lidí po úrazu kolene zimní záchranou.

Sněžné brusle s kovovými hranami jsou plnohodnotnou náhradou lyží i na ledovém povrchu a navátém sněhu

Proč ortopedi upřednostňují sněžné brusle před lyžemi?

Odpověď je nasnadě. Dlouhá lyže je schopna při pádu nebo vjetí do hlubokého sněhu nohu zcela přetočit právě díky své dlouhé páce.
Naproti tomu sněžné brusle nevyvinou ani zlomek takové síly, takže na nich v ČR lyžují desítky lidí, kterým lékaři lyže zakázali.

Výhoda je také v okamžité zpětné vazbě. Jakmile na snowskatech naberete příliš vysokou rychlost, nebo jakmile se potřebujete vyhnout překážce, sněžné brusle zareagují prakticky okamžitě. Dlouhé lyži tato reakce trvá jednotky i desítky metrů.

Jedná se o plnohodnotnou náhradu lyží?

Jízdu v prašanu mimo sjezdovku si na tomsenech samozřejmě neužijete, ale upřímně, tam by se se zraněným kolenem asi vydával málokdo i na lyžích.

Jinak ale snowskates zvládnou jízdu na ranním manšestru i v neupravené sjezdovce. Užijete si s nimi malé české sjezdovky i mnohakilometrové sjezdy v Alpách. Vše je je no tréninku.

NAJÍT PŮJČOVNU | NAVŠTÍVIT ESHOP

V čem se liší jízda na sněžných bruslích a na lyžích?

Rozdíl lyže vs. sněžné brusle je hlavně v tom, že při bruslení je váha na patách. Také si musíte dávat větší pozor při najetí do nafoukaného sněhu třeba pod sněžným dělem a v takovýchto místech špičky třeba i malinko přizvednout.

Díky kovovým hranám není potřeba se bát ledových ploten, a budete sami překvapeni, že lze projet i prostředkem odpolední muldy, pokud ji hezky rozříznete hranou brusle.

Nebude na mě zbytek lyžařské party stále čekat?

Když bude vyloženě závodit profi lyžař a sněhobruslař, lyže budou nejspíše rychlejší. Ovšem průměrému lyžaři v klidu ujedete:

Bandáž nebo ortéza na koleno na lyžování

Ortéza nebo bandáž kolene pro lyžování je jasný základ pro všechny, kdož cítí bolavá kolena. Pokud jste po operaci menisku nebo kolenních vazů, určitě si ortézu pořiďte i na sněžné brusle.

Ortéza však není samospásná a při některých zraněních ani její použití neumožní jízdu na klasických lyžích. Při zatáčení pak koleno bolí a jezdec je v neustálém stresu, aby si ho neprotočil. Při kombinaci kolenní ortéza + sněžné brusle se však už prakticky není čeho bát a můžete si užívat hodiny ježdění se zbytkem rodiny, nebo staré party.

Přejeme mnoho kilometrů bez nehod a těšíme se na vaše videa třeba ve facebookové skupině snowskaterů.

Sdílejte
Předchozí článekEkologické vánoce? Pomůže česká appka
Další článekTipy na dárky k narozeninám pro kamarádku

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ