Pravý rum se destiluje z melasy, nebo ze šťávy z cukrové třtiny. Většina výrobců rumu proto pochází z oblastí, kde se cukrová třtina pěstuje – typicky například z Karibiku, ale i z Austrálie, Indie či ostrovu Réunion.

Rum je v různých zemích definován odlišně, takže třeba zatímco kolumbijský rum musí mít minimálně 50 % alkoholu, venezuelskému rumu stačí 40 %. Mexický rum potřebuje ke zrání 8 měsíců, dominikánský rum rok a venezuelský rum dokonce dva! Také pojmenování rumu se v jednotlivých zemích liší, takže můžete narazit i na zajímavosti jako je „rumový likér“.

Druhy rumu

K dostání je mnoho druhů rumu a pokud od nás čekáte doporučení toho nejlepšího, zklameme vás. Každý upřednostňuje jiné kvality. Máme pro vás ale drobný degustační tip: věděli jste, že pokud do rumové skleničky kápnete trochu čisté vody, bude požitek z jeho pití ještě intenzivnější?

Bílý rum, neboli světlý rum či stříbrný rum

Bílý rum zraje obvykle v dubových sudech a má jemnou sladkou chuť. Bílý rum je „lehčí“, méně alkoholické pití, dobře se míchá a je oblíbený jako základ do koktejlů. Bílý rum se hodí také jako digestiv na podporu trávení, třeba po dobrém obědě. Bílé rumy pocházejí typicky z Kuby, Portorika či Panamy.

Zlatý rum, neboli jantarový rum

Zlatý rum se obvykle nechává několik let „stařit“ (tzn. vyzrát) v dubových sudech. Díky tomu má středně hutnou, jantarovou barvu a zralejší plnější chuť. Zlatý rum je univerzální a můžete ho použít do míchaného drinku i ho pít samotný.

rumy-336x280-1493886825.jpg
Prodej rumů se slevou v akci – Klikněte pro aktuální nabídku

Tmavý rum, neboli černý rum

Tmavý rum dozrává až desítky let obvykle ve vypálených dubových sudech. Je to těžší zralý rum, s výrazným aroma a tmavě zlatou barvou. Tmavý rum má bohatou, těžkou chuť a pije se samotný, na míchání je ho škoda. Tmavé rumy pocházejí typicky z Jamajky a Guayany. Pokud koupíte jako dárek tmavý rum, určitě nesáhnete vedle!

Spicy rum, neboli kořeněný rum

Spicy rum je dochucovaný ovocnými a kořeněnými extrakty (např. kokos, mango, citrusové plody aj.). Barvu může mít různou, od světlé po velmi tmavou, a často se používá k míchání drinků. Ale ani pro samotné pití nemusí být špatný – je třeba jednotlivé značky vyzkoušet a určitě najdete svoji oblíbenou příchuť.

Añejo rum, neboli stařený rum

Añejo rum je chuťově dobře vyvážená směs namíchaná z více různých rumů. Dávejte si ale pozor na to, jaké stáří rumu je uvedeno na etiketě. Někteří výrobci totiž uvádějí stáří nejmladšího rumu ve směsi, jiní ale naopak nejstaršího. Añejo rum je určitě skvělý dárek, jen doporučujeme konzultovat s prodejcem to ošidné uvedení stáří.

Overproof rum, neboli silný rum

Speciální rum s obsahem alkoholu 75 i více procent, který se používá často na vaření, nebo se dále ředí. Piráti prý pijí overproof rum i samotný… 🙂

Značky a výrobci rumu

Mezi největší světové výrobce patří bezesporu portoricko-bermudský Bacardi a kubánský Havana Club.

Pokud hledáte rum do koktejlu, můžete sáhnout například po Bacardi 8, Diplomatico Blanco Reserve, Legendario Añejo Blanco či Malecon 3YO.

Chcete-li rum určený k samostatnému pití, tzv. degustativní rum, určitě nic nezkazíte se značkami Diplomático Reserva Exclusiva 12yo, Legendario Rum Añejo 9YO, Ron Matusalem Gran Reserva 15 nebo ZACAPA X.O.

Jaký rum preferujte vy? Pijete ho samotný, nebo sáhnete spíš po Cuba Libre, Mojitu či Daiquiri? A kde rum obvykle kupujete? Podělte se s námi o svoje zkušenosti, rady a tipy do komentářů v diskusi! Na zdraví!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat zimní pneumatiky
Další článekJaká sklenice na rum?
I have no special talents. I am only passionately curious.

1 komentář

  1. […] V případě dárku pro muže se osvědčily kvalitní fermentované uzeniny, jako například „štangle“ uheráku či lovečáku, nebo neobvyklé druhy klobásek. K tomu přidejte láhev podle chutě obdarovávaného – pivaře potěší zajímavý pivní speciál nebo limitovaná pivní edice, vinaře láhev archivního bílého nebo červeného, mezi „ostřejšími“ nápoji vede v posledních letech rum (jak vybrat rum vám poradíme TADY). […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ