Mohlo by se zdát, že vybrat slackline je jednoduchou záležitostí. Je to jen popruh s ráčnou. Nicméně při bližším pohledu zjistíte, že je na trhu mnoho druhů, šířek, délek, barev a dalších údajů. Podle čeho se zorientovat? S výběrem vám poradí Marek Smolka z Gibbon Slacklines:

Pokud vybíráte první slackline, doporučujeme koupit kompletní slackline set, ve kterém naleznete kromě samotného popruhu i nějaký prostředek pro kotvení a napínání.

Kolik stojí slackline

Jak již to bývá, jedním z prvních kritérií výběru je cena slackline. Zde bych rád upozornil, že slackline je specifické sportovní náčiní, ve kterém při napnutí vznikají velké tahy. Kvalitní zpracování detailů, bezpečné komponenty a především kvalitní slackline popruh s požadovanými vlastnostmi nabízí specializované firmy, které se zabývají výrobou slackline vybavení.

Slackline není kurta z OBI, stejně tak jako brzy poznáte, že set z obchodu s vázací technikou, kávou nebo potravinami, honosící se na krabici nápisem slackline, je pouze napodobenina. Tyto levné pokusy o slackline poměrně rychle zničíte. Případně si budete usilovat o zranění a v neposlední řadě nezažijete ten správný pocit balancování na opravdové slackline.

Jakou šířku slackline

Dalším kritériem je šířka popruhu. Existují dvě základní, a to 2,5 cm nebo 5 cm široký popruh. Vedle těchto 2 základních délek se dělají i 3,5 cm široké slackline, ale pouze u krátkých začátečnických setů, kde tato šířka může mít opodstatnění. Jinak se nepoužívá.

Dvoupalcové slackline, tedy 5 cm široké slackline, jsou vhodné pro začátečníky a pro triky na slackline.
Začátečníci se většinou nechají ovlivnit pocitem, že větší šířka přinese více stability a na širších slackline se cítí lépe. Objektivně je ale chůze jak na jednopalcovém, tak dvoupalcovém popruhu stejně náročná. Pro trickline, tedy triky na lajně, se užívá širší popruh z důvodu větší dopadové a styčné plochy pro triky.

Jak vybrat slackline pr ochození
Highline – slackline ve výšce

Jednopalcové slackline, tedy 2,5 cm široké popruhy, se využívají hlavně pro chůzi, zejména pro longline a highline. Pro chození na lajně jsou užší popruhy jednak příjemnější a stabilnější a hlavně méně váží, což u delší lajny hraje velkou roli.

Na začátku je tedy potřeba se rozhodnout, co vlastně budu na lajně převážně dělat. Láká-li mě pouze chození, je vhodnější spíše 2,5 cm. Lákají-li mě i triky, volím 5 cm, na kterých se dá rovněž i chodit.

Ideální délka slackline

Základní slackline sety se dělají v délkách 15,20, 25 nebo 30 metrové longline. Sety jdou vždy napnout na vzdálenost od 1 m do maximální délky uvedené výrobcem. Je třeba zvážit, jestli danou délku využiji. Nutno podotknout, že slackline je návyková záležitost a pokud člověk trochu trénuje, mohla by mu být lajna brzy krátká.

Slackline a trampolíny
Kvalitní slackline online. Klikněte pro aktuální nabídku slackline se slevou.

K čemu je pružná slackline?

Velmi důležitým parametrem je pružnost a samotný úplet lajny. Například značka Gibbon Slacklines rozděluje popruhy na rodinné a pro freestyle. Základní rozdíl je v tom, že statický (rodinný) popruh se méně klepe a po prošlápnutí popruhu si zachovává statické vlastnosti, zatímco dynamický freestyle popruh se při prošlápnutí více napruží a dokáže vyhodit. Díky tomu jde na sportovních popruzích dělat freestyle, triky, skoky a dokonce i salta.

Salto na slackline
Mezi triky na slack-line patří i salto

Chodit lze na obou popruzích stejně, pružnější nabízí více srandy, pokud se rozhodnete na lajně blbnout. Freestyle pružnější popruhy bývají nepatrně dražší.

Gibbon slackline set s ráčnou
Gibbon slackline set s ráčnou

Gibbon slackline

Gibbon je německá značka, která v Evropě a rozhodně i v ČR vybudovala slacklinovou komunitu. CHlubí se těmi nejlepšími sety pro běžné použití a na triky.

Oblíbené statické popruhy pro začátečníky a především děti jsou Gibbon Classic Line nebo Fun Line, který má navíc krásný design vytvořený pogumováním, což využijete za vlhka. Pro freestyle je nehynoucí klasika Gibbon Jib Line a pro experty Surfer Line. Naopak sety Gibbon Flow Line se dvěma ráčnami a dlouhým popruhem (2,5cm) nabízí spoustu možností, jak si užít chození na jednopalcové lajně.

Jak tedy vybírat slackline?

Zde je celý výběr slackline shrnut do několika bodů:

  • Budu hlavně chodit, beru šířku 2,5 cm.
  • Chci i hopsat, dělat nějaké triky nebo jsem úplný začátečník, co to bude mít hlavně jako zábavu do parku, beru 5 cm šířku.
  • Mám na zahradě přesně dané stromy 8 m od sebe, stačí mi 15 m dlouhý set.
  • Slackline mě nadchnul, chci se zlepšovat, trénovat a mít pořád kam jít, tak beru 20 nebo 25 m dlouhý.
  • Chci jen chodit, případně dělat klidné jogové cviky nebo budu chodit s rodinou, beru statický popruh.
  • Chci být cool, beru to sportovně a líbí se mi dynamické triky, musím mít freestyle pružný popruh.

Vždy kupujte slackline od osvědčeného výrobce, který se věnuje vývoji a výrobě slackline vybavení. Nikdy byste neměli vybírat slackline mezi regály s potravinami…

Ochranný koberec na slackline

Volitelným příslušenstvím ke slackline je ochranný koberec, který umístíte mezi lajnu a strom. Účelem jeho umístění je jendak chránit strom (pokud budete lajnu dávat pravidelně na stejné místo), ale také lajnu (pokud má strom hodně rozpraskanou kúru).
Použít můžete samozřejmě jakýkoliv koberec, ovšem originální slackline koberec má kompaktní rozměry, správnou odolnost, nízkou hmotnost a prakticky ho upevníte ke stromu i díky přiloženým suchým zipům. Ty udržují kompaktní tvar i při přepravě.

Slackline doma nebo ve fitku

Pro použití doma či v tělocvičně slouží praktické konstrukce, které nepotřebují stromy.

Hitem posledních let je pak rozhodně Giboard:

Máte k výběru dotazy? Nebo se chcete podělit o své zkušenosti? Napište nám své názory do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJaké svatební šaty vybrat
Další článekJak vybrat kytaru

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ