Jak vybírat kuchyňské roboty

3
4167
Jak vybrat kuchynský robot
Jak vybírat kuchynské roboty

Jaký výkon by měl mít kuchyňský robot? Za jaké vychytávky se vyplatí připlatit? Vše ohledně výběru kuchyňských robotů se dočtete v následujícím článku.

Základem je ujasnit si, k jakým činnostem a jak často plánujete kuchyňský robot používat.
Pro občasné využití na malé množství jídla postačí skladný robot s menší mísou, který po použití snadno uklidíte do skříně.

Dražší roboty bývají vyrobeny z kvalitnějších materiálů (plast je nahrazen kovem) a zároveň toho zvládají mnohem více. Vyšší je však i jejich hmotnost, takže se počítá s trvalým umístěním na lince.

Výkon/ příkon kuchyňského robotu

Jak už jsme psali v článku Jak vybrat tyčový mixér, stěžejním parametrem by měl být výkon, nikoliv příkon. Efektivně pracující robot může mít při nižším příkonu vyšší příkon. Bohužel tuto funkci většina výrobců neudává.
Příkon robotu pro občasné použití by neměl klesnout pod 500 wattů. Dražší modely, zpracovávající suroviny pro čtyřčlennou rodinu by pak neměly mít méně než 1000 W.

Prodej kuchyňských robotů
Klikněte pro zobrazení aktuální nabídky kuchyňských robotů ve slevě na Alze

Dodávané příslušenství a množství funkcí

Jak už to bývá, i zde platí, že méně je někdy více. Pokud jste si jisti, že vám postačí pouze základní funkce (míchání, mixování, hnětení a strouhání), není potřeba platit za další příslušenství, které bude zabírat drahocenný prostor v kuchyni a které po roce ani nenajdete. Navíc často platí, že přístroje se specializací na pár hlavních úkonů se jich zhostí lépe, než multifunkční přístroje, u nichž se jedná pouze o bonusovou funkci.
Například odšťavňovač tak podá rozhodně lepší výsledky, než přídavný lis na citrusy u kuchyňského robota. (Ano, skloňujeme robot podle životného vzoru, bude členem vaší domácnosti 🙂

Design a konstrukce kuchyňského robota

Obecně platí, že čím více plastů na robotu uvidíte, tím více na něm výrobce evidentně šetřil. Kovové tělo a nerezová nádoba značí vyšší kvalitu a zaručí vyšší odolnost i vůči horkým surovinám.

Pokud máte myčku, ověřte si před nákupem, že v ní jsou jednotlivé díly omývatelné.
Co do konstrukce se můžete setkat se dvěma hlavními řešeními:

  • Pohon zespodu – nádobu se surovinami ze nasazuje shora. Tato konstrukce ubírá místo přímo v nádobě a hůře se myje.
  • Pohonu ve sklopném rameni – je praktičtější a častější řešení. Mísa se snadno vyndá a umyje. Navíc k rameni se jednoduše připojí další nástavce i nástroje.

Způsob míchání

Je velký rozdíl, pokud se při míchání otáčí metla pouze kolem vlastní osy, nebo zda dokáže využít také kruhové/ eliptické míchání (jako pohyb planety ve sluneční soustavě). Komplikovanější „planetární“ pohyb zaručí dokonalé promíchání i na nedostupných místech po stranách nádoby, aniž byste museli jakkoliv zasahovat.

Robot KitchenAid
KitchenAid je považován za špičku

Objem mísy kuchyňského robota

Pro běžnou čtyřčlennou rodinu postačí 4-5 litrová mísa. Pokud vaříte pro více lidí, nebo rádi pečete ve velkém, nevolte méně než 5 litrů. Jinak byste totiž často museli těsto připravovat na více krát.

Čím mohou ještě kuchyňské roboty potěšit?

  • Praktické jsou držáky na příslušenství. Když je robot nemá, časem můžete mít problém s hledáním méně používaného příslušenství.
  • Senzor zaplnění nádoby u dražších modelů sám určí potřebný výkon i rychlost šlehání (hnětení, míchání).
  • Pojistka proti přehřátí může zachránit motor v případě, že do nádoby vložíte více surovin, než je robot schopný utáhnout.
  • Možnost dokoupení příslušenství ocenítei v případě, že to původní poškodíte či ztratíte.

Nejlepší robot do kuchyně

KitchenAid, Sencor, Bosch, Eta… Každý máme svou oblíbenou značku. Ovšem i té nejlepší značce se může podařit vyrobit méně vyvedený model. Při výběru se tedy řiďte také recenzemi uživatelů. Najdete je například na Heuréce:

 

A jaké jsou vaše zkušenosti s nákupem kuchyňského robota? Jaké příslušenství používáte nejčastěji a jaké jste nikdy nevytáhli? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJaký vybrat ponorný tyčový mixér
Další článekJak změřit velikost prstenu

3 KOMENTÁŘE

  1. Já bych ještě doplnil, že u kuchyňského robota je docela podstatná regulace rychlosti míchání (přeci jen, každé jídlo vyžaduje jinou přípravu), chce to určitý systém bezpečnosti (třeba dětskou pojistku), a vyplatí se sledovat i délku kabelu, aby nezavazel, ale naopak aby v pohodě dosáhl od zásuvky až na linku.
    To jen pro doplnění k článku, jinak je napsaný velmi pěkné 🙂

    • Přesně tak, velmi pěkně napsané. Osobně bych se také zaměřil na „multifunkčnot“ kuchyňského robota. Díval jsem se, že odvšťavňování je již celkem běžné, ale co mne překvapilo je také možnost parního vaření. 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ