Zimní bundy podle použití a aktivit

Základní otázkou je, proč si zimní bundu chcete pořídit. Pokud kupujete „péřovku“ například pouze na lyžování, je vhodnější vybrat si ze specializované nabídky lyžařských zimních bund. Pokud ale nedisponujete nafukovacím šatníkem :-), určitě neuděláte chybu, když sáhnete po univerzální zimní bundě. Univerzální teplou bundu pak můžete podle aktuální potřeby doladit kapucí, sněhovým pásem a dalšími doplňky.

Silná, nebo tenká zimní bunda?

Při výběru zimní bundy záleží na tom, jak jste zvyklí se oblékat. Pokud jste zastáncem „vrstvení“ a nosíte kromě trika, halenky či košile ještě mikinu či svetr, bude vám do běžných tuzemských zimních podmínek stačit slabší, například softshelová zimní bunda. V opačném případě je pro vás vhodnější „péřovka“ s izolací.

Výprodej bund

Hledáte bundy v akci? Prohlédněte si nabídku větrovek do města, kabátů i sportovních bund ve slevě na Mall.cz:

Výprodej bund
Bundy se slevou na Mallu. Klikněte pro aktuální nabídku

Izolace zimní bundy – péřovka, nebo syntetická výplň?

Oba typy výplní mají dobré tepelné vlastnosti, ale každá z nich se hodí pro jiné použití.

Kvalitní husí nebo kachní peří skvěle izoluje, je lehké, ale péřová bunda není vhodná do sychravého počasí – vlhké peří ztrácí izolační vlastnosti a těžkne. Navíc trvá dlouho, než provlhlou péřovou zimní bundu usušíte. Péřovka má také tendenci po delším nošení ztrácet tvar a je náročnější na čištění, které je potřeba přenechat odborníkům.

Syntetická výplň v zimních bundách izoluje o něco hůř než péřová, což poznáte zvlášť při delším pobytu v tuhých mrazech. Na druhou stranu je syntetická zimní bunda méně citlivá na vlhko, rychleji schne a také lépe drží tvar. Zimní bundy s výplní ze syntetických vláken jsou obvykle levnější a lze je prát snadno v pračce. Pro zimu s normálními teplotami kolem nuly je bunda se syntetickou výplní ideální volbou.

Nepromokavé teplé bundy

Jedním z dalších ukazatelů, podle kterého můžete vybírat zimní bundu, je nepromokavost, vyjádřená pomocí tzv. vodního sloupce. Hodnota vodního sloupce říká, jaké množství vody v milimetrech zimní bunda udrží, než prosákne. Udává se zpravidla v milimetrech. Pro silný déšť oceníte zimní bundu s odolností 10 000 mm a víc, jinak vám bude v tuzemských podmínkách bohatě stačit hodnota 5 000 mm. zimní

Prověřené „péřovky“

Při koupi zimní bundy narazíte na desítky výrobců. Určitě ale neprohloupíte, pokud sáhnete po některé z prověřených značek, jako jsou například Alpine Pro, Burton, DC, Fox, Hannah, Mammut, Nordblanc, Quiksilver, Roxy, The North Face, nebo Volcom.

Jakou zimní bundu máte v šatníku aktuálně vy? A jak jste s ní spokojení? Podělte se o svoje zkušenosti, rady a tipy v diskuzi!

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat robotický vysavač
Další článekJak vybrat diář
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ