Jako první je třeba se rozhodnout, zda chcete konzoli využívat doma, nebo chcete hrát především na cestách. Pro domácí využití je ideální stolní konzole, kterou propojíte s televizí či monitorem a doplníte připojitelnými ovladači, tzv. gamepady. Většina stolních konzolí nabízí i možnost připojení k internetu a hraní online her.

Druhou variantou je kapesní konzole, což je malé přenositelné zařízení s vlastní obrazovkou, integrovanými ovládacími prvky a obvykle také s vyměnitelnou paměťovou kartou.

Jakou herní konzoli vybrat pro své účely?

Podívejte se, kdo jsou největší světoví výrobci a jaké herní konzole patří mezi jejich aktuálně nejpovedenější kousky, které už prověřily miliony uživatelů. Každý výrobce nabízí několik výkonových verzí svých herních konzolí. Při srovnávání dvou modelů za podobnou cenu hleďte zejména na:

  • paměť RAM
  • velikost úložiště
  • počet ovladačů v ceně

 

Nejlepší televizní konzole:

  • Zde se o titul šampiona již mnoho let perou konzole Xbox a PlayStation. Obecně platí, že na PlyStation seženete asi nejvíce her a hráči nejnáročnějších titulů ji hodnotí výkonově o něco lépe. Na nejvíce her má právě SOny exkluzivitu a na PC si je nezahrajete.
    Drobnou nevýhodou je, že na PS4 si nezahrajete starší hry z předchozích modelů PlayStation.
  • Xbox je vhodnější, pokud chcete konzoli využívat také jako multimediální centrum. Jelikož běží na upravených Windows, lze na ni doinstalovat více aplikací, jako třeba Skype.
    Xbox je zpětně kompatibilní a zahrajete si zde i některé starší hry. Na exkluzivitu si nehraje a hry z něj si časem nejspíš zahrajete i na PC.

Obě konzole umožňují přehrávání Blue-ray disků a doinstalování zajímavých aplikací, takže při výběru se řiďte zejména tím, jaké ovladače mají v ceně a jakou konkrétní hru si chcete zahrát. Některé jsou k dostání výhradně pro jednu z konzolí.

Android a IOS konzole

Pro úplnost se zmiňme ještě o konzolích Nvidia Shield TV (Android) a Apple TV (IOS). Tyto konzole vám umožní zahrát si spoustu her známých z mobilu také ve velkém televizním rozlišení. Nabídka her je menší než u PS a Xboxu, ovšem výhodou je nižší cena a možnost využívat mobil jako ovladač.

Nejlepší kapesní konzole:

  • PlayStation Vita je momentálně výkonovou jedničkou, nabízející příjemnou ergonomii ovládání a dostatečný výkon.
  • Pokud chcete ušetřit, sáhněte po Nintendo 3DS, které nabízí nižší výkon, ale velice zajímavou nabídku chytlavých her.
Nintendo Switch je hybrid mezi kapesní a stolní konzolí.

Hybridní herní konzole

Nintendo Switch stejně jako předchůdce Nintendo Wii se zaměřuje na pohybové hry, při kterých se zapotíte. Grafika je zde horší než u top TV konzolí, ovšem zásadní výhodou je možnost hraní na cestách. Díky zabudovanému displeji si totiž můžete své oblíbené hry zahrát i v tramvaji bez nutnosti televize. Nevýhodou Nintendo Switch je závislost na internetu. Dobře zvažte, zda máte vždy rychlé připojení.

Má smysl herní konzole z bazaru?

Z druhé ruky nebo ve výprodeji můžete stále ještě koupit tzv. odstupující systémy, tedy konzole vyráběné mezi léty 2005-2012. Pokud s herní konzolí začínáte, určitě těmito staršími modely nic nezkazíte, her atd. určených právě pro ně je na trhu stále dost. Pokud ale chcete konzoli využít i pro poslech hudby, přehrávání filmů v Blu-ray kvalitě, skypování, pouštění videí z YouTube či chcete zažít virtuální realitu, pak sáhněte po tzv. next-gen konzoli vyrobené po roce 2012.

Ideálním způsobem jak ušetřit je zakoupit vrácenou nebo rozbalenou předváděcí herní konzoli ve slevě na Alze. Nepřijdete o záruku a ušetříte na další ovladač 🙂

Co je součástí základního příslušenství k hrací konzoli?

Před samotným nákupem si vyhledejte informace, co vše obsahuje základní balení vámi vybrané konzole. Nutným minimem je jeden obecný herní ovladač, kabely pro propojení s televizí či monitorem a napájecí kabel nebo zdroj. Mimo to ale můžete v základním balení spolu s konzolí získat například i druhý hrací ovladač, senzor pro ovládání pohybem, speciální kabely (např. HDMI) či hry. Při pečlivém výběru tak ušetříte i pár tisíc Kč.

Kolik stojí kompletní herní sestava pro konzoli?

Jakmile přijdete herní konzoli na chuť, určitě vás zláká rozšířit její potenciál dalšími doplňky. Doporučujeme si dopředu zjistit alespoň orientační ceny různých příslušenství – uděláte si tak lepší představu, na jakou cenu se může domácí herní sestava nakonec vyšplhat. Mezi nejvyužívanější doplňky patří pohybové ovladače, pedály, sluchátka, klávesnice a myš, dobíjecí stanice pro ovladače, řadicí páka a volant pro závodní automobilové hry či střílecí nástavce k akčním hrám. Trendem posledních měsíců jsou také brýle a senzory pro virtuální realitu.

Playseat určený pro konzoli PlayStation 4 pro perfektní zážitek z jízdy.

Kolik stojí hraní online na herních konzolí?

Pokud chcete hrát po síti s dalšími hráči v tzv. multiplayer módu nebo používat některé další online služby, počítejte s tím, že si připlatíte. Síťové služby pro hrací zařízení od Sony (Playstation) a Microsoftu (Xbox) vyžadují čtvrtletní, nebo roční poplatky. Kromě multiplayeru získáte u obou výrobců také cloudové úložiště pro svoje hry, určitý počet her zdarma každý měsíc a různé slevy.

Hrajete raději doma, nebo na cestách? A jaké herní zařízení používáte? Máte také nějakou herní konzoli? Podělte se o svoje zkušenosti, doporučení a nejlepší herní zážitky – napište nám do diskuze pod článkem!

Sdílejte
Předchozí článekZáhony před psem ochrání elektronický ohradník
Další článekJaký docházkový systém pro stavební firmu?
I have no special talents. I am only passionately curious.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ