Za chvíli je tu zima, a proto je potřeba se pořádně vybavit na zimní sportování. Protože Snowboarding patří mezi nejpopulárnější zimní sporty, poradíme Vám, jak si vybrat ten nejlepší snowboard. Zároveň jsou snowboardy k dostání mimo specializované obchody například i v supermarketech, jejichž cena se kolikrát může zdát lákavá, ale v konečném výsledku zřejmě nedostanete takový produkt, po kterém jste toužili.

Na začátek vám ještě ukážeme video, abyste se inspirovali, co vše jde na snowboardu dělat:

Film The Art of Flight je, dalo by se říct, legendou mezi snowboarďáky. Teď už ale k samotnému výběru snowboardu.

Tělesná kritéria snowboardisty

Mezi nejdůležitejší kritéria se řadí ta tělesná. Těmi je myšlena výška, váha a velikost nohy jezdce.

  • výška snowbarďáka- Snowboard by měl sahat mezi jezdcovu bradu a nos. Větší nebo menší prkno se Vám bude špatně ovládat, což může být hlavně pro začátečníky demotivující.
  • hmotnost snowboarďáka – Každý snowboard má také určen doporučený hmotnostní interval jezdce. Lehčí jezdec by mohl mít problémy se zvládnutím snowboardu určeného pro těžší jezdce. Těžší jezdci, kteří si pořídí snowboard určený pro lehčí jezdce, zase riskují, že se jim snowboard poškodí.
  • velikost nohy snowboarďáka – Pokud si koupíte snowboard, na kterém budou Vaše boty výrazně přesahovat, nebude se Vám dařit, jak snowboarďáci říkají, řezat oblouky. To znamená, že se Vám bude přesahující bota zasekávat o sníh, a vy tak nebudete schopni dosáhnout vysoké rychlosti a celá Vaše skupina už bude dole čekat u lanovky. To jistě nechcete. Dnešní výrobci snowboardů však myslí i na majitele velkých nohou a vyrábějí tzv. wideová prkna, tedy prkna, která jsou širší a noha Vám ze snowboardu výrazně nepřesahuje.

Výroba snowboardu se může zdát jako snadná záležitost, ale pro laika je to opravdu věda, a proto je při výběru snowboardu uvědomovat si výše uvedená kritéria.

K čemu snowboard chcete

Další důležitou položkou při výběru snowboardu je to, co na něm hodláte dělat. Základní druhy snowboardů přesně korespondují různé druhy ježdění:

  • freeride – Takže pokud chcete jezdit mimo sjezdovky v hlubokém a neupraveném sněhu, bude nejlepší rozhodnutí, když si vyberete freeridové prkno, které je tvrdší.
  • freestyle – Jestli chcete na snowboardu trávit dny ve snowparku, tedy skákat na různých skokáncích, jezdit po zábradlí a provádět jiné srandy, zvolte při výběru freestylové prkno, které je měkčí a pružnější.
  • alpine – Pokud rádi překonáváte co nejvyšší rychlosti, vyberte si slalomové nebo též alpine prkno, které je typicky užší, tvrdší a vzadu není zaoblené, ale „useknuté“.
  • allmountain – Pro začátečníky je určitě dobré učit se na prkně, které není nijak stylově vyhraněné a dají se na něm do jisté míry dělat všechny výše uvedené styly ježdění. Takovýto typ snowboardu je označován jako allmountain.
kategorie snowboardů
srovnání různých typů snowboardů

Kolik peněz za snowboard chcete utratit

Rozhodně doporučujeme vyhnout se „špárovkám“, tedy snowboardům od neověřených výrobců. Alespoň trochu kvalitní snowboard seženete už od 5 000 Kč, ten však bude stačit pouze začátečníkům. Nejdražší běžně prodávané snowboardy se prodávají za zhruba 20 000 Kč. Záleží tedy na zvážení toho, jak často budete snowboard využívat a jak moc nároční jezdci jste. Pro začátečníky je vhodné zvážit koupi „kompletu“, který nabízejí některé skateshopy. Tedy snowboard s vázáním a botami, které se vzájemně dobře doplňují a hodí se k sobě.

Design snowboardu

Už jste si mysleli, že jsme na tuto součást výběru zapomněli, že? Záměrně ji zasazujeme až na konec článku, protože by to měla být až poslední část při výběru snowboardu. Jistě, snowboard by se vám měl líbit, ale nehraje to až tak zásadní roli, spíš se jedná o bonusové body.

Snowboardy se slevou

Klikněte na filtr níže a prohlídněte si aktuální nabídku snowboardů ve slevě:

Prodej snowboardů
Klikněte na obrázek výše a prohlédněte si aktuální nabídku snowboardů v akci

Alternativa ke snowboardu – Sled Dogs

Týden na prkně v jednom siareálu může být nuda. Pro zpestření doporučujeme vyzkoušet Dual Snowboard nebo sněžné brusle Sled Dogs. Na HOPsej.cz si můžete obojí koupit nebo jen půjčit. Takhle budete řádit:

Pokud máte ještě nějaké dotazy, neváhejte se nám napsat do diskuze.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat stativ
Další článekPresent face "Dárkovýraz" - Video s titulky

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ