Při výběru sluchátek hraje velkou roli způsob jejich využívání, ale také styl poslouchané hudby.

  • Sluchátka pro sportovce budou co nejmenší, aby nenadskakovala při běhu. Na výběr jsou tedy pecky, nasazovací „clip-on“ sluchátka, nebo okolní hluk tlumící špunty.
  • Sluchátka pro poslech všech žánrů jsou ideální otevřená, jelikož ve stejné cenové hladině nabízejí menší zkreslení zvuku.
  • Sluchátka pro poslech elektronické hudby jsou ideální uzavřená, jelikož nabízejí výraznější basy.
  • Sluchátka do vody jsou čím dál populárnějším segmentem a často je pořídíte spolu s vodotěsným MP3 přehrávačem.

Toliko základní přehled a nyní si řekneme něco bližšího k jednotlivým typům sluchátek.

Otevřená sluchátka

Pro výrobce je jednodušší za stejnou cenu vyrobit otevřená sluchátka s kvalitnějším zvukem. Z druhé strany membrány jsou totiž průduchy, díky nimž může vytlačovaný vzduch cirkulovat dle potřeby a neovlivňuje tak svým tlakem celý akustický systém.

Uzavřená sluchátka

Uzavřená sluchátka značně potlačují zvuky z okolí. Stejně tak okolí neuslyší vaši hudbu. Je však těžké udělat uzavřená sluchátka, která nezkreslují zvuk. Proto jsou vhodnější spíše pro elektronickou hudbu, nevyžadující takový cit pro detail.
Dražší modely nabízejí aktivní potlačení hluku. Na základě signálu z vnějších mikrofonů vyrábí digitální „noise cancelling system“ zvukové vlny v protifázi, které následně přehrávají reproduktory ve sluchátkách. Tyto „protihlukové“ vlny vyruší ty hlukové a hluk okolí do ucha vůbec nedorazí.

Pecky do uší

Sluchátka tohoto typu jsou nejčastěji prodávaná. Kvalita zvuku do značné míry závisí na tom, zda vám sednou do ucha. Mnoho lidí má takový tvar sluchovodu, že je neuspokojí ani nejdražší modely. Pecky nejsou zvukotěsné, takže slyšíte neustále také své okolí.

Špunty

Špuntová sluchátka nabízejí zpravidla v balení adaptéry různých velikostí, takže padnou skoro všem. Speciální pěna dokonale utěsní zvukovod, takže vás nebudou rušit zvuky okolí. Díky tomu můžete poslouchat hudbu na nižší hlasitost se stejným požitkem. Špunty určitě nejsou vhodné pro cyklisty, kteří s nimi mohou přeslechnout jedoucí auto. Kvalita zvuku bývá často srovnatelná s velkými sluchátky.

Bezdrátová sluchátka

Bezdrátová sluchátka nabízejí značnou volnost, ovšem skutečně kvalitního zvuku se dočkáte pouze u modelů za desítky tisíc korun. Pro sledování televize, nebo hraní počítačových her však plně postačí i levnější modely. Počítejte s vyšší hmotností, kvůli vestavěné baterii přijímače. Konstrukce sluchátek „přes hlavu“ je ideální na televizi. Bezdrátová sluchátka s můstkem za hlavou však stále častěji volí také sportovci. Objevují se také bezdrátové špunty do uší, které jsou pro sport naprosto ideální.

Frekvenční rozsah sluchátek

Lidské ucho je schopno slyšet frekvence od 20 Hz [Herc] do 20 kHz (20000 Hz). Proto by měl takovýto rozsah bohatě stačit i u kvalitních sluchátek. Někteří nepoctiví výrobci však neuvádějí, že jejich sluchátka sice dokáží přehrát 20 kHz, ale že okrajové frekvence jsou třeba 10x utlumeny. Tudíž je větší jistotou sáhnout po sluchátkách s vyšším rozsahem, nebo se pokusit nalézt graf frekvenční charakteristiky.

Sluchátka na Alze

Parametry sluchátek - sleva, akce
Klikněte: Aktuální nabídka kvalitních i levných sluchátek na Alza.cz

Pár tipů na závěr

Preferujte sluchátka s vyměnitelným kabelem, nebo alespoň s konektorem zahnutým do písmene „L“, který déle vydrží.
Impedance sluchátek by měla být v ideálním případě stejná, jako impedance přehrávače.
Sluchátka s nastavováním hlasitosti a s mikrofonem nemusí stoprocentně se všemi mobilními telefony a přehrávači. Ověřte si tedy před nákupem kompatibilitu. Sluchátka s mikrofonem pro hraní počítačových her mají zpravidla zvlášť konektor pro vstup a výstup, takže zde není s kompatibilitou problém.

Doufáme že byl pro vás tento článek přínosný a těšíme se na vaše dotazy i zkušenosti se sluchátky v diskusi pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vytvořit svatební webové stránky
Další článekJak vybírat matrace do postele

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ