Pokud patříte mezi aktivní rodiny, které rády vycestují i mimo komfort luxusních hotelů a zrovna se poohlížíte o novém rodinném stanu, čtěte dále. Poradíme vám podle čeho vybrat stan pro rodinu, abyste zbytečně nezruinovali svou peněženku, nebo naopak nešetřili na nepravém místě.
Hledáte něco menšího? Přečtěte si jaký stan koupit pro 1-2 osoby.

Dva malé, nebo jeden velký stan?

Tuto otázku si klade nejedna rodina, nebo parta přátel. Pomineme-li menší soukromí, jeden velký rodinný stan bude vždy praktičtější.
Při stejném vnitřním prostoru totiž bude celková hmotnost nižší, stavba rychlejší (více lidí staví jeden stan). Menší bude i objem složeného stanu. Navíc ve velkém rodinném stanu se můžete v klidu postavit a narovnat si záda i za nepříznivého počasí.

zlevněné rodinné stany
Klikněte na obrázek a prohlédněte si zlevněné rodinné stany na Husky.cz

Jak vysoký stan koupit?

Jak už jsme naznačili výše, stan by měl ideálně umožnit svým obyvatelům v nejvyšším místě vzpřímené postavení. Ideální je rezerva 25 cm nad hlavou.
Pokud pročítáte popisky stanů v eShopu, uvědomte si, že udávané rozměry popisují zpravidla vnitřní plášť.

Konstrukce a materiály stanu

Uvědomte si, že velký rodinný stan je při nárazech větru vystaven mnohem větším silám, než malý kolega. Tudíž by nosnou konstrukci neměly tvořit plastové levné pruty. Ideální jsou duralové, nebo vyztužené laminátové pruty.

Nafukovací stany

Hitem posledních let jsou nafukovací stany, které jsou lehčí a hlavně vám ušetří až 70% času při stavbě a bourání.
Dříve byla nafukovací konstrukce doménou spíše drahých záchranářských stanů, ovšem nyní se dostávají i k běžným uživatelům. I nafukovací stan disponuje zpravidla zpevňujícími pruty, které zde však nemají nosnou funkci. Slouží spíše k zavětrování stanu.

Mezi nevýhody nafukovacích stanů patří potřeba kontroly tlaku vzduchu při extrémních změnách teplot. Pokud nafouknete stan za chladné noci a přes den se do něj opře slunko, objem vzduchu se zvětší a v extrémním případě by mohl tubus prasknout.

Nepromokavost tropika a podlážky stanu

V našem klimatu postačí zpravidla nepromokavost tropika 1500 mm, ovšem je dobré počítat se stárnutím materiálu a zhoršováním jeho vlastností v důsledku mechanického opotřebení a působení UV záření. Proto doporučujeme vodní sloupec minimálně 3000 mm. Speciálním nepromokavým zátěrem by měly být vybaveny také veškeré švy stanu.

Podlážka by pak měla nabízet sloupec alespoň 5000 mm, jelikož na ni i přes spací pytel a karimatku působí mnohem větší tlaky. Kvalitnější stany mají podlážku jako pevnou součást stanu, díky čemuž vás jen tak nevyplaví ani větší bouřka.

Velké rodinné stany ve slevě
Klikněte na obrázek a prohlédněte si rodinné stany ve slevě na Mall.cz

Co by nemělo rodinnému stanu chybět

Příjemný je navazující přístřešek, kterým můžete spojit stan s kufrem auta.
Praktická je prostorná předsíň, do které lze schovat kola, nebo ve které se může rodina pohodlně společně najíst.
Pro potřeby rodiny je potřeba co nejvíce úložných prostorů ve stanu. Ideální jsou různé kapsičky a provizorní poličky.
Síťka proti hmyzu by měla být samozřejmostí.
Stany vybavené FireResistance úpravou vám nechytnou od jiskry z blízkého ohniště. Jiskra maximálně propálí malou dírku, ale nepřijdete o celý stan.
Více vchodů nebo alespoň otevíratelných oken je výhodou. Stan pro velkou rodinu s nimi rychleji vyvětráte, což jde bez průvanu těžko.
Prodloužená záruka a dobrý pozáruční servis také nejsou k zahození. Nějaká ta tyčka/prut se může zlomit i za pár let a u no-name rodinných stanů budete náhradní shánět těžko.

A jaké jsou vaše zkušenosti s velkými rodinnými stany? Napište nám do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekLetní mňaulympiáda 2016
Další článekRecenze běžeckých bot Nike Free 5.0 – klady i zápory

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ