Ještě před pár lety byste se asi ptali „jak vybírat sporttester“, ovšem dnešní chytré hodinky toho už dokáží mnohem více, než dřívější sporttestery. Hodinky na běhání jsou úzce specializovaný segment hodinek, který vám pomůže se třemi základními úkoly:

  1. motivovat k tréninku
  2. pomocí zpětné vazby, zvyšovat efektivitu tréninku
  3. zaznamenávat výsledky a tvořit výkonnostní grafy

Nejlevnější běžecké hodinky se dají pořídit za cenu pod 1.000,- Kč (levněji, než kvalitní boty na běhání) a profesionální modely se blíží ke 20.000,- Kč. S přibývající cenou roste zejména výdrž baterie, počet funkcí a možnost uživatelského přizpůsobení.

Základní hodinky na běhání

Základní modely poskytují při běhu jen základní informace, jakými jsou:

  • sporttester sigma
    Levný sporttester, měřící puls
    čas
  • stopky
  • celková vzdálenost,
  • vzdálenost intervalu
  • průměrné tempo
  • rychlost

Nejlevnější sporttestery jsou vlastně něco, jako lepší stopky.
Už za cenu, mírně převyšující 1.000,- Kč však pořídíte běžecké hodinky, které pomocí hrudního pásu měří tep. Umí tedy sledovat intenzitu srdeční činnosti a zaznamenávat dobu, strávenou v cílové tepové zóně.
Můžete si zde nastavit mezní hodnoty tepové frekvence. Při jejich překročení, nebo nedosažení se spustí alarm.

Nejlevnější běžecké hodinky nabízejí pouze základní funkce, ovšem pokud nejste profesionál, nebojte se jejich nákupu. V jednoduchosti je síla a pokročilejší hodinky na běh by vás mohly mást přemírou zobrazovaných údajů a složitějším ovládáním.

GPS hodinky na běhání

Ve střední cenové hladině se vyskytují hodinky s GPS modulem. Ten zaznamenává uběhnutou trasu a vypočítá vaši rychlost. Po tréninku lze uložená data přenést do počítače k preciznějšímu vyhodnocení. Uběhnutou trasu si můžete také zobrazit na mapě.

U střední cenové hladiny už běžecké GPS hodinky umožňují individuální nastavení zobrazovaných dat. Na displeji tak můžete mít zobrazenu třeba jenom jednu veličinu, ale o to větším písmem, nebo 6 údajů drobnými číslicemi.

K těmto hodinkám je možné připojit i další senzory, které využijete při halovém tréninku, mimo GPS signál. Typickou ukázkou je footpod (krokoměr), který dokáže rozeznat délku kroku.

GPS hodinky Suunto
Suunto hodinky na běhání – detaily po rozkliknutí

Profesionální běžecké hodinky s GPS

Tyto sporttestery nabízejí ty nejkomplexnější statistiky a zobrazované informace si můžete nastavit přesně podle svých představ, včetně fontu písma.
Můžete si v nich uložit více sportovních profilů i pro jiné sporty. Při jízdě na kole se vám tak zobrazí jiná data, než při plavání, na běžkách, nebo při běhu.
Tyto GPS hodinky na běhání mají nejdelší výdrž baterie a jsou vhodné i pro extrémnější a dlouhodobější sportovní počiny.

Nejlepší a také nejdražší běžecké GPS sporttestery se od těch levnějších liší především širokými možnostmi uživatelských přizpůsobení. Můžete u nich přesně definovat, kolik tréninkových displejů budou zobrazovat a jaké hodnoty budou zobrazeny na konkrétním tréninkovém displeji. Pokud na displeji zobrazíte méně hodnot, budou číselné údaje větší a lépe čitelné, pokud se rozhodnete pro současné zobrazení více funkcí, zmenší se odpovídajícím způsobem i použitý font.

Nejlepší modely sportovních hodinek Garmin, Polar a Suunto mají barevný displej a jsou vybaveny 3 osým elektromagnetickým kompasem, barometrickým výškoměrem, citlivým GPS, krokoměr, i vestavěným teploměrem. Výdrž hodinek při zapnutém GPS je i 50 hodin.
Při změně tlaku vás tyto sportovní hodinky upozorní na přicházející bouřku.

Chytré hodinky na běhání

Pokud nevyžadujete extrémní odolnost a hodinky nosíte i mimo své sportovní aktivity, jsou smart hodinky zajímavou alternativou.

Apple hodinky watch
Klikněte na obrázek a prohlédněte si detaily Apple hodinek

Přes den změníte design tak, aby se chytré hodinky hodily k vašemu outfitu. Při běhání pak snadno připojíte senzor tepu, nebo krokoměr a pomocí aplikací třetích stran získáte spoustu funkcí, které známe od sporttestrů.

Chytrý sportovní náramek pro běžce

Částečnou alternativou, případně doplňkem k hodinkám na běhání, je fitness náramek. Ten dokáže snímat váš puls přímo ze zápěstí, takže nemusíte GPS hodinky doplňovat (mnohdy nepohodlným) hrudním pásem. Dražší modely obsahují také barometr a krokoměr.

Fitness náramek na běhání
Sportovní fitness náramky si detailně prohlédnete po kliknutí na obrázek

Pokud nechcete investovat do hodinek, lze fitness náramek připojit také k chytrému telefonu, který získaná data zpracovává a průběžně vyhodnocuje.

Používáte chytrý bobilní telefon s náramkem, nebo sportovní GPS hodinky? Napište nám své zkušenosti do diskuse pod článkem.

Sdílejte
Předchozí článekJak vybrat hodinky
Další článekJak vybrat chytré hodinky

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ